Deschiderea expoziţiei ce va reprezenta România la cea de-a 59-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia, „Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului", a artistei şi regizoarei Adina Pintilie, va avea loc în data de 21 aprilie, la Pavilionul României din Giardini della Biennale, la ora locală 17.15.
Evenimentul va fi urmat de vernisajul instalaţiei de realitate virtuală găzduite de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, programat în data de 22 aprilie 2022, începând cu ora 16.00.
Curatoriat de Cosmin Costinaş şi Viktor Neumann, proiectul „Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului"/„You Are Another Me - A Cathedral of the Body" reprezintă noua etapă a procesului de cercetare, în mai multe limbaje şi discipline artistice asupra intimităţii şi corporalităţii, iniţiat de Adina Pintilie în 2010 şi manifestat public într-o fază anterioară, în domeniul cinematografic, cu lungmetrajul „Touch Me Not", din 2018.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În timp ce proiectul se înscrie în conversaţiile actuale care reevaluează normativul în materie de gen, abilităţi şi diversitate corporală, rădăcinile cercetării artistice se găsesc în experienţa personală şi în contextul artistei, precum şi în procesele sale de experimentare şi învăţare, îmbogăţite de colaborarea pe termen lung cu protagoniştii. Adina Pintilie explorează aşadar rolul central pe care intimitatea îl joacă în vieţile noastre, modul în care ne raportăm la noi înşine şi la ceilalţi, cu ajutorul unei metodologii aparte, inspirate de diverse practici corporale şi investigaţii psihologice, de teoria ataşamentului, terapia traumei, psihosomatică şi Constelaţiile Familiale. Proiectul propune noi posibilităţi de a vedea, de a gândi şi de a relaţiona, posibilităţi care destabilizează retoricile vizuale şi politicile convenţionale ale privirii, generând noi experienţe epistemologice şi transformatoare.
Principalul spaţiu expoziţional din Giardini della Biennale găzduieşte o instalaţie video, formată din nouă canale cu o durată de 45 de minute, care este recomandată să fie văzută în întregime. Aceasta este construită în jurul comunităţii de colaboratori ai artistei, ce provin din ţări, generaţii şi medii diferite: performerii Hermann Müller şi Dirk Lange, activiştii pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi Christian Bayerlein şi Grit Uhlemann, actriţa şi profesoara de actorie Laura Benson, activista transgender Hanna Hofmann, cărora li se alătură şi Adina Pintilie. În diferite configuraţii, protagoniştii explorează împreună intimitatea, relaţionând prin conversaţie, grija faţă de celălalt, dans sau atingere. Astfel, „Tu eşti un alt eu" lucrează cu corpuri care sunt tandre unul faţă de celălalt, corpuri ce îşi oferă sprijin reciproc în procesele de autodescoperire, corpuri care le fac pe celelalte să se simtă dorite şi atrăgătoare, corpuri care acceptă conflictele în relaţiile lor ca modalitate de a-l înţelege pe celălalt, ca pe sine însuşi.
Pavilionul României este împărţit în două zone diferite, dar complementare: spaţiul mai întunecat şi mai mare invită la procese individuale de autoreflecţie printr-o porozitate a ecranului dintre protagonişti şi public. O încăpere mai mică, de această dată luminoasă, face referire la spaţiul de autodescoperire colectivă şi restaurativă din „Touch Me Not" şi îi expune pe vizitatori unul celuilalt.
Expoziţia din Pavilion se extinde printr-o instalaţie de realitate virtuală în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Prin întâlnirea cu protagoniştii într-un mediu 3D simulat şi explorarea graniţelor din ce în ce mai neclare dintre virtualitate şi corporalitate, instalaţia pune astfel sub semnul întrebării ideea de prezenţă fizică ca o condiţie prealabilă pentru intimitate.
Desemnată să reprezinte România la Bienala de Artă de la Veneţia în 2022, în urma concursului organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român, expoziţia „Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului" poate fi vizitată de către public în perioada 23 aprilie - 27 noiembrie 2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...