Un concert care va marca împlinirea a 140 de ani de slujire a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti este organizat marţi, de la ora 20.00, la Catedrala Sfântul Iosif . "Requiem", compusă de tânărul muzician Matei Bucur Mihăescu, va fi interpretată pentru prima dată în faţa publicului de peste 100 de artişti instrumentişti, cor şi solişti vocali, reuniţi într-un ansamblu muzical de excepţie, sub bagheta dirijorală a maestrului Daniel Jinga.
Pe scenă se vor afla Corul Naţional Român, condus de Iosif Ion Prunner, Orchestra Metropolitană Bucureşti, soprana Oana Maria Şerban şi tenorul Andrei Petre.
Concertul este un cadou oferit comunităţii romano-catolice din Bucureşti şi tuturor iubitorilor de muzică clasică. Intrarea este liberă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Evenimentul este susţinut de Secretariatul de Stat pentru Culte.
Daniel Jinga a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 2003. În anul 2004 şi-a finalizat cursurile de master în stilistică dirijorală - dirijat cor academic iar în anul 2012 i s-a acordat titlul de doctor în muzică al aceleiaşi universităţi. Marin Constantin l-a numit în anul 2003, dirijor secund al Corului Naţional de Cameră „Madrigal”, legitimându-i astfel calităţile dirijorale. Din dorinţa de a se exprima artistic într-o manieră autentică, părăseşte emblematicul „Madrigal” şi înfiinţează Corul de Cameră „Accoustic”, care îşi construieşte în scurt timp o identitate repertorială nouă şi o sonoritate proprie.
Din 2009 dirijează Orchestra Simfonică Bucureşti în cadrul multor spectacole-eveniment. În anul 2012 câştigă concursul organizat de Opera Naţională Bucureşti pentru postul de Maestru de cor. În paralel, continuă să fie prezent ca dirijor cu o multitudine de orchestre din Bucureşti sau din ţară. Se apropie de genul musical şi debutează la pupitrul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Concertează la Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Palatul Patriarhiei, etc., spectacolele sale devenind tot mai cunoscute şi apreciate. După ce în 2015 este numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice „Muntenia” din Târgovişte, în anul 2016 devine dirijor principal al Orchestrei Metropolitane Bucureşti, la pupitrul căreia susţine o serie de gale, producţii independente de musical, spectacole-eveniment desfăşurate „open air” sau în săli de spectacole emblematice. În perioada ianuarie 2019 - decembrie 2020 a fost director artistic al Operei Naţionale Bucureşti.
Din anul 2022 este manager-director general al Operei Naţionale Bucureşti, după ce în 2021 a asigurat cu excelenţă interimatul acestei funcţii. Recent, în calitate de dirijor a condus orchestra Operei Naţionale Bucureşti la Gala extraordinară din cadrul Expo 2020 Dubai şi a prezentat importante producţii de operă (Aida, Rigoletto) precum şi gale internaţionale de operă în România şi Republica Moldova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.