Scheletele a doi vikingi din aceeaşi familie sunt expuse la Muzeul Naţional din Danemarca, după ce 150 de oase au fost împrumutate de la Muzeul din Oxfordshire pentru trei ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O "mare descoperire" foarte rară, potrivit lui Jeanette Varberg, arheolog la muzeu. Evenimentul aduce o nouă lumină asupra deplasărilor popoarelor din epocă prin Europa, pentru că cele două corpuri au fost regăsite la câteva mii de kilometri distanţă, de ambele părţi ale Mării Nordului.

Potrivit testelor ADN făcute pe oseminte şi potrivit informaţiilor profesorului Eske Willerslev, genetician danez la Universitatea din Cambridge, cei doi vikingi erau fie fraţi vitregi, fie unchi şi nepot. Dar este imposibil de stabilit legătura de rudenie cu precizie, căci "este greu de spus dacă ei au trăit în aceeaşi perioadă sau dacă erau din generaţii diferite deoarece nu există niciun element în morminte care să poată oferi o datare precisă, avem deci o marjă de mai mult sau mai puţin de 50 de ani", a explicat Jeanette Varberg pentru AFP.

Analiza primului viking, dezgropat în 2005 în apropiere de oraşul Otterup din Danemarca, a dezvăluit că era un fermier în vârsta de 50 de ani, cu o înălţime de aproape 1,80, suferind de artrită şi potenţial de tuberculoză. Dar o leziune violentă pe partea stângă a pelvisului arată că provine de la un cuţit, care ar putea fi cauza morţii sale.

Al doilea schelet, mai tânăr, a fost găsit în 2008, în apropiere de Oxford, în acelaşi timp cu alţi 35 de danezi. 

Tânărul "poate a fost împuşcat în timpul unei expansiuni a vikingilor, dar o altă teorie este că a fost victima unui decret regal al regelui Angliei Aethelred II în 1002", a explicat Varberg. Regele englez se temea ca danezii să nu comploteze pentru a prelua controlul ţării şi suveranul a ordonat uciderea tuturor persoanelor de origine daneză prezente în Regat. 

Craniul de viking prezintă numeroase traume, în special nouă lovituri sau perforări care au fost cauzate de o sabie sau un alt obiect tăios. "A murit în urma unor răni masive de la mai multe tipuri de arme", a precizat Lasse Sørensen, responsabil cu cercetări al Muzeul Naţional al Danemarcei, scrie AP News. 

Datarea în carbon sugerează că cele două corpuri au fost îngropate între anii 960 şi 1020 după Hristos, potrivit agenţiei de presă americane. Curioşii vor putea observa scheletele din 26 iunie la Muzeul Naţional din Copenhaga, în cadrul expoziţiei dedicată vikingilor, intitulată "Togtet", ceea ce înseamnă "expansiune" în daneză. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.