Cupolele Bucureştiului au fost documentate fotografic de arhitecta Raluca-Ioana Enăchescu în expoziţia "Cu ochii în Soare prin Bucureşti" care va fi vernisată joi, la ora 18.00, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România (O.A.R.) - Filiala Bucureşti, din str. Sf. Constantin nr. 32, sector 1, Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protagonişti sunt doi arhitecţi, fiică şi tată, Raluca-Ioana Enăchescu şi (in memoriam) Mihai-Gabriel Enăchescu, ambii cu manifestări artistice variate: artă decorativă şi muzică, grafică şi poezie. Expoziţia "Cu ochii în Soare prin Bucureşti" reuneşte pe simeză fotografia şi grafica-acuarelă, cărora li se alătură şi o mică colecţie de aparate de fotografiat ale familiei.

Tema cupolei i-a captat atenţia Ralucăi Enăchescu în anul 2012 când se plimba întâmplător prin Centrul Vechi al Bucureştiului. În anii 2012 şi 2013 a realizat un mini inventar fotografic cu aproximativ 100 de cupole din Bucureşti, surprinse din diverse unghiuri şi în detalii, în sute de fotografii. De variate dimensiuni, forme, cromatici, texturi, aflate în diverse stadii de degradare sau restaurate, proiectate pe un cer albastru sau gri, în funcţie de luminozitatea zilei, cupolele capturate în imaginile fotografice surprind trecătorul. 

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Mai bine de un deceniu, ideea expunerii fotografiilor nu şi-a găsit timpul şi spaţiul potrivit pentru a se concretiza. Trecerea anilor însă a avut rolul de a spori valoarea imaginilor surprinse atunci, conferindu-le o tentă documentar-istorică.
Autoarea a alăturat fotografiilor selectate pentru simeză şi trei lucrări de grafică-acuarelă semnate de tatăl ei în anii 1962, 1980 şi 1982. 

Arhitecta spune că nu a realizat o fotografie artistică în adevăratul sens al cuvântului ci o fotografie de obiect/element/volum de arhitectură, descoperit la pas. În unele cadre fotografice, Raluca Enăchescu realizează un decupaj clar al elementului cupolă de cel al clădirii. În alte cadre, elementul cupolă întră în dialog cu câteva elemente din compoziţia faţadei. În alte cadre, elementului cupolă i se alătură şi cele exterioare faţadei, cum ar fi arbori, felinare, etc. Există o suită de opt cadre fotografice, convertite în culori sepia, numite "Dialoguri", în care cupola intră în dialog cu edificiile învecinate, uneori chiar profilându-se pe acestea.

Expoziţia va putea fi vizitată până în 9 iulie. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.