Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali, ediţia a IX-a, a început joi, la Bibilioteca Naţională a României, eveniment organizat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC).
La eveniment au participat Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, prof. univ. dr. Mircea Vasilescu - Universitatea din Bucureşti, membru în Consiliul Ştiinţific INCFC şi conf. univ. dr. Carmen Croitoru, director general INCFC.
„Ne aflăm într-o etapă extrem de importantă - creionarea şi aprobarea unei strategii culturale pentru următorii şapte, opt sau chiar mai mulţi ani. În general, managementul de orice fel la nivelul statului român, şi îmi asum acest lucru, cu atât mai mult în zona culturală, este un management de stins focuri, lipsa de continuitate, cel puţin la vârful instituţiilor, creând premisa de permanentă urgenţă. În aceste condiţii, vreau să vă felicit sincer pentru că sunteţi în poziţia de a conduce instituţii culturale care, iată, anul acesta, din fericire, au fost mai bine finanţate decât în alţi ani, însă cu oameni nu foarte bine plătiţi, dar care fac eforturi dintr-o dedicare nu întotdeauna legată de veniturile proprii. Am încercat să creştem salariile, ne-a şi ieşit, am avut o lege, dar nişte iubitori de dreptate, nu spun iniţialele de partid, că nu mai ştie nimeni de ei, au contestat-o la CCR. Sperăm să reglăm situaţia când se va întoarce legea în Parlament şi să constatăm că, dincolo de discurs, cultura este apreciată la nivelul la care merită. Am avut însă noroc de un buget rezonabil în acest an, avem cu 100% mai mulţi bani alocaţi proiectelor culturale mari, dar şi pentru cele mici, independente. Am asigurat sume importante pentru achiziţii de artă contemporană, dar şi pentru achiziţie de carte, deci a fost un an cu belşug, însă niciodată nu este atât cât ar trebui să fie. Ce este foarte important acum e ca, în urma acestor discuţii, strategia culturală pe care o pregătim să pornească de la un principiu foarte clar - creşterea consumului cultural - din care să rezulte obiective strategice pe care să le urmărim cu toţii în activitatea noastră. Să fie un checklist la care să ne raportăm de fiecare dată atunci când luăm decizii. Mulţumesc colegilor pentru toată dedicarea şi pentru eforturile depuse pentru ca România, prin cultură, să fie o naţie şi nu o populaţie”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„De-a lungul timpului, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală a schimbat percepţia asupra felului în care ne raportăm la cultură, adică pe lângă creativitate, creaţie şi talent mai e nevoie de cineva care să creioneze o hartă şi ghideze! Acest rol şi l-a asumat INCFC prin cercetările şi publicaţiile pe care le pune la dispoziţia publicului larg: Barometrul de Consum Cultural, Tendinţe ale Consumului Cultural în Pandemie şi altele”, a menţionat prof. univ. dr. Mircea Vasilescu, Universitatea din Bucureşti, Membru în Consiliul Ştiinţific INCFC.
„Cea de-a noua ediţie a Conferinţei Naţionale a Managerilor Culturali stă sub semnul Strategiei Sectoriale în Domeniul Culturii 2023-2030, un proiect în a cărui realizare a contat foarte mult faptul că am avut la dispoziţie infrastructura Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală care avea pregătite toate datele necesare. Este un proiect pe care îndrăznesc să îl numesc extraordinar pentru că l-am aşteptat aproximativ 30 de ani şi poate că îl mai aşteptam încă 30 de ani dacă nu aveam sprijinul Ministerului Culturii şi al Unităţii de Management al Proiectului care a iniţiat o cerere de finanţare pentru realizarea acestui document programatic”, a precizat Carmen Croitoru, director general INCFC.
Printre participanţi se numără peste 150 de manageri din instituţiile publice de cultură, specialişti în management şi antreprenoriat cultural şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale din România.
Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut naţional care are ca obiective studierea, cercetarea şi furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum şi formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupaţional cultură.
Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali este cea mai importantă conferinţă naţională desfăşurată de INCFC, organizată anual începând cu anul 2014 ca platformă de consultare şi dialog, care a devenit o oportunitate de întâlnire şi schimburi de bune practici pentru profesioniştii din domeniul cultural.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...