Cortina a coborât definitiv duminică pentru "Fantoma de la Operă", cel mai longeviv musical de pe Broadway, după 13.981 de reprezentaţii în 35 de ani, victimă a audienţelor prea scăzute după pandemie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Punct culminant al spectacolului, candelabrul greu şi maiestuos al Operei a căzut pentru ultima dată la Teatrul Majestic, decorul istoric de lângă Times Square al operei create de Andrew Lloyd Webber, după romanul francez de Gaston Leroux.

În prezenţa creatorului său, echipa spectacolului a primit ovaţii din partea publicului, în timp ce faimosul candelabru şi-a făcut ultima apariţie în sala de 1.600 de locuri, a notat AFP.

Andrew Lloyd Webber, care a compus piese pentru încoronarea lui Charles al III-lea din mai, a dedicat acest spectacol fiului său care a murit de cancer în martie. „Vă mulţumesc tuturor, vă mulţumim New York pentru că sunteţi o casă grozavă pentru noi". 

A fost o reprezentaţie finală „extraordinară”, potrivit lui Daniel Wright, în vârstă de 56 de ani, un spectator care mai asistase la alte reprezentaţii. 

„Au fost atât de multe momente în care am plâns, mi s-a făcut pielea de găină, a fost un spectacol bine conceput”, a spus el pentru AFP. „Există motive pentru care acest spectacol există de 35 de ani. Este un clasic atemporal care a emoţionat atât de mulţi oameni".

În total, de la premiera sa din New York în 1988, povestea fantomei care trăieşte ascunsă în subsolurile Operei din Paris şi se îndrăgosteşte de balerina Christine a adus venituri de 1,4 miliarde de dolari (1 27 de miliarde de euro), a atras aproape 20 de milioane de spectatori şi a antrenat aproximativ 6.500 de angajaţi, inclusiv 450 de actori, estimează producţia.

La doi ani de la crearea sa la Londra, unde lucrarea continuă să fie interpretată, „Fantoma de la Operă” devenise un blockbuster pe Broadway cu orchestra şi costumele sale de epocă. Producţia a triumfat la Premiile Tony, echivalentul premiilor Oscar pentru Broadway, câştigând şapte premii în 1988.

Dar „lumea s-a schimbat”, sublinia în The New York Times, în septembrie 2022, producătorul britanic Cameron Mackintosh. El a explicat că după pandemia de Covid-19, care a închis Broadway-ul timp de 18 luni, spectacolul, foarte dependent de turiştii internaţionali, devenise prea scump - „mai puţin de 950.000 de dolari net” încasări pe săptămână.

În ceea ce priveşte muzicieni, actori şi tehnicieni, era nevoie de aproximativ 125 de oameni pentru a-l realiza.

Anunţul închiderii a crescut încasările, atât de mult încât spectacolul a fost amânat din februarie până în aprilie. Săptămâna aceasta, ultimele locuri se vindeau cu peste 500 de dolari pe site-urile de rezervări.

De acum înainte, cel mai longeviv musical interpretat la New York va fi „Chicago”, care a avut premiera în 1996, înaintea „The Lion King”.

Plămânul cultural şi turistic al New York-ului, cele 41 de teatre de pe Broadway, unde vin în fiecare săptămână în jur de 200.000 şi 300.000 de spectatori, aduc în medie venituri săptămânale de peste 30 de milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.