Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford din Marea Britanie împotriva noului coronavirus pare să fie sigur şi pregăteşte sistemul imunitar, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Studiile, care au implicat 1.077 de pacienţi, arată că injectarea acestuia a făcut ca ei să dezvolte anticorpi şi leucocite care pot lupta cu noul coronavirus.

Descoperirea este promiţătoare, însă este încă devreme să fie ştiut dacă este suficient pentru a oferi protecţie, astfel că studii mai ample sunt în desfăşurare. 

Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze din acest vaccin, numit ChAdOx1 nCoV-19. 

El este dezvoltat cu o viteză fără precedent. Este creat dintr-un virus conceput genetic care provoacă răceala comună la cimpanzei. A fost modificat în mare măsură, mai întâi pentru a nu provoca infecţii în corpul uman şi pentru a-l face să „arate” mai mult ca un coronavirus.

Vaccinul seamănă cu noul coronavirus şi sistemul imunitar poate învăţa astfel cum să îl atace.

El este considerat sigur, dar are efecte secundare. Nu este vorba despre unele periculoase, însă 70% dintre cei incluşi în faza de testare au prezentat febră sau dureri de cap. Cercetătorii spun că acestea pot fi tratate cu paracetamol.

Studiile au arătat că 90% dintre pacienţi au dezvoltat anticorpi de neutralizare după prima doză. Doar zece oameni au primit două doze şi toţi au dezvoltat anticorpi de neutralizare.

Sarah Gilbert, profesor la Universitatea Oxford, a spus: „Mai avem mult de muncă până ce vom putea confirma dacă vaccinul nostru va ajuta la gestionarea pandemiei de Covid-19, dar aceste rezultate preliminare sunt promiţătoare”.

Studiile efectuate până acum nu pot arăta dacă vaccinul va preveni apariţia bolii la oameni sau dacă, după administrarea lui, simptomele bolii vor fi mai uşoare.

Peste 10.000 de oameni vor lua parte la următorul stagiu al studiilor în Marea Britanie. Studiul clinic a fost extins în alte ţări - 30.000 de americani, 5.000 de brazilieni şi 2.000 de sudafricani.

Este posibil ca un vaccin eficient să fie gata până la finalul acestui an, însă el nu va fi disponibil la nivel larg. Primii care îl vor primi vor fi lucrătorii sanitari şi cei aflaţi în grupele de risc.

În total, la nivel mondial, 23 de vaccinuri se află în fază de testare şi alte 140, în fază incipientă de dezvoltare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.