Ministrul Culturii Corina Şuteu a declarat, la emisiunea "După 20 de ani"a postului Pro Tv, că achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului", lucrarea lui Constantin Brâncuşi, trebuie să rămână un simbol al ministeriatului lui Vlad Alexandrescu, Guvernul asumându-şi riscul de a nu duce la îndeplinire această subscripţie publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cuminţenia Pământului” a atras atenţia publicului şi strângerea banilor pentru achiziţionarea operei de artă se va face în mandatul ministrului Corina Şuteu. 

"A fost o iniţiativă a lui Vlad Alexandrescu de care în minister, în mod special, s-a ocupat şi se ocupă secretarul de stat Mihai Ghyka. Are o uriaşă valoare simbolică. Vreau să subliniez că în niciun caz, faptul că nu se strâng banii pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, să dea sentimentul că societatea românească nu doreşte să aibă proprietatea acestei splendide opere de artă. Ea fiind în tezaurul naţional, nu va părăsi niciodată teritoriul, este o operă pe care o vom avea întotdeauna în România", a spus Corina Şuteu. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Mai avem o şansă să strâmgem banii într-un timp atât de scurt. Dacă nu se vor strânge trebuie să ne gândim constructiv cum anume să păstrăm proporţiile faptului că, repet, Cuminţenia Pământului trebuie să rămână un simbol al ministeriatului lui Vlad Alexandrescu", a precizat ministrul. 

Pentru ca opera de artă să fie cumpărată de statul român, trebuie să se strângă zilnic 35.000 de euro din donaţii. "Ne vom gândi la o soluţie. Este o sumă pe care nu o dezvălui (cea care s-a strâns până acum, n.r). Dacă banii nu se strâng, sunt convinsă că va exista o formulă prin care va rămâne acest gest simbolic de participare colectivă la achiziţionarea unei mari opere de artă. Ca toate iniţiativele radicale şi noi, ea comportă un risc, şi acest risc a fost asumat de acest mandat", a declarat Corina Şuteu. 

Ministrul Culturii a comentat, laconic, faptul că fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, atrăgea atenţia, în scrisoarea adresată Grupului de Dialog Social, asupra concursurilor blocate, care nu se întâmplă de ani de zile. 

"Deocamdată concursurile sunt pe masa mea de lucru, de definitivare pe post, în ceea ce priveşte ordonanţa 189, legea managementului, ea face parte din şantierele pe care doresc să le continui şi să le relansez, în speranţa că anumite amendamente vor fi avansate, pentru că e clar că e o problemă", a precizat Corina Şuteu. 

"M-am izbit de rezistenţa lui Caramitru şi a unor directori de teatre în aceeaşi funcţie", spunea Vlad Alexandrescu în scrisoare către Grupul de Dialog Social.  "Problemele sunt vechi. De câte ori se iniţiează o discuţie cu Ministerul Culturii pentru schimbarea legislaţiei în orice domeniu din sfera patrimoniului vor exista şi rezistenţe şi entuziasme în zona sistemului care se ocupă de aceste domenii. Domnul Caramitru nu a arătat o rezistenţă, dumnealui chiar a propus să facă parte şi să organizeze împreună cu Ministerul Culturii grupurile de lucru pentru a putea lucra pe Ordonanţa 189 şi intenţionez să relansez cu mare tenacitate această iniţiativă", a fost răspunsul ministrului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.