Jocul video de succes la nivel mondial Minecraft le permite de acum celor 145 de milioane de jucători să acceseze articole cenzurate din întreaga lume. ONG-ul Reporters sans frontières a deschis "Biblioteca liberă" în care pot fi citite articole ale jurnaliştilor "interzişi, închişi, exilaţi, ucişi", scrie Le Figaro.
Pentru a pătrunde în această imensă bibliotecă nu este nevoie de abonament sau să te deplasezi.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
ONG-ul a anunţat într-un comunicat din 12 martie că a încheiat construcţia acestei clădiri gigant, disponibilă cu ocazia Zilei mondiale a cenzurii pe internet.
Prin acest proiect, numit "Uncensored Library" (Biblioteca necenzurată), Reporters sans frontières speră să lupte contra cenzurii care afectează mulţi jurnalişti şi care dezinformează. Pentru a-şi atinge obiectivul, ONG-ul s-a îndreptat către jocul de construcţie Minecraft, un succes la nivel internaţional, ale cărui servere sunt disponibile în toate ţările, chiar şi în cele care practică cenzura online.
De la deschiderea porţilor Bibliotecii libere, cei 145 de milioane de jucători de Minecraft au posibilitatea de a se plimba printre rafturi şi de a-şi procura liber articole ale jurnaliştilor "interzişi, închişi, exilaţi, ucişi". Printre ei, bloggerul vietnamez Nguyen Van Dai, condamnat la 15 ani de închisoare în ţara sa pentru "activităţi care vizează să răstoarne administraţia populară" şi eliberat, dar şi jurnalistul Jamal Khashoggi, asasinat în 2018 la Consulatul saudit din Istanbul.
"Trebuie să-i informăm pe cei mai tineri despre realitatea contextului politic din lume", afirmă Nguyen Van Dai într-un videoclip de promovare a proiectului, difuzat de RSF.
Biblioteca ar trebui să fie reîncărcată de-a lungul timpului cu numeroase lucrări interzise în lume. Articolele nu pot fi modificate şi sunt accesibile în engleză şi în limba de origine a jurnalistului respectiv.
Arhitectura impresionantă a construcţiei a necesitat trei luni de lucrări din partea studioului BlockWorks, care foloseşte în mod curent jocul online pentru creaţiile sale. Mai mult de 12,5 milioane de blocuri au fost asamblate în 250 de ore de 24 de constructori din 16 ţări diferite.
Pentru a intra în Biblioteca virtuală, jucătorul poate accesa serverul visit.uncensoredlibrary.com sau să descarce "Uncensored Library Minecraft Map" direct de pe site-ul oficial al iniţiativei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.