Consiliul Judeţean Prahova a renunţat, joi, la dreptul de preemţiune în ceea ce priveşte cumpărarea Vilei Take Ionescu din staţiunea Sinaia, care aparţine lui Mircea Rednic şi soţiei sale şi care este scoasă la vânzare pentru aproape 400.000 de euro. Anterior, şi Ministerul Culturii a comunicat neexercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea vilei monument istoric.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit documentelor făcute publice de Consiliul Judeţean Prahova, “Vila Take Ionescu” are demisol, parter, etaj şi mansardă, cu o o suprafaţă construită de 382,46 de metri pătraţi şi teren în suprafaţă de 4709 metri pătraţi. Imobilul aparţine soţilor Silvia şi Mircea Rednic, care au transmis intenţia de a vinde imobilul, oferta de vânzare fiind 395.000 de euro. 

Joi, Consiliul Judeţean Prahova a votat o hotărâre privind neexercitarea dreptului de preemţiune al Judeţului Prahova pentru cumpărarea imobilului. Anterior, şi Ministerul Culturii renunţase la acest drept.  

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Vila „Take Ionescu”, reconstruită în 1895, a fost scoasă iniţial la vânzare pentru 600.000 de euro, iar în vara anului trecut preşul a scăzut cu 100.000 de euro. 

Casa a intrat în posesia familiei Ionescu - Take şi soţia Bessi Richards - în anul 1893, fiind adusă la înfăţişarea actuală începând cu 1895, când a intrat într-un proces de reabilitare şi modernizare. Proiectul a fost realizat de arhitectul Henri Susskind, elveţian născut la Viena în 1868. 

Vila „Take Ionescu” este compusă din mai multe corpuri, de înălţimi şi dimensiuni diferite. Elemente precum veranda principală, galeriile închise cu geam, balcoanele, bovindourile, apareiajele din pereţii exteriori, toate din lemn închis la culoare, marchează stilul renaşterii germane. La parter, în corpul din dreapta, se găsea un birou şi, alături, unul mai mic pentru unul dintre secretarii de care Ionescu putea avea nevoie la Sinaia. În corpul central se găseşte un vast hol care comunică, printr-un glasvand, cu marea sufragerie. 

În 1905, consiliul comunal Sinaia a hotărât ca strada pe care domicilia Take Ionescu să-i poarte numele. Astfel, adresa vilei a devenit strada Take Ionescu nr. 2. În acelaşi an, politicianul a fost ales preşedinte de onoare al Societăţii filantropice a meseriaşilor sinăieni „Vârful cu Dor”. 

După Primul Război Mondial, perioadă sub ocupaţie germană, vila a intrat într-o nouă etapă. Take Ionescu era prins cu politica internă, de la înfăptuirea Marii Uniri până la preluarea guvernului la sfârşitul anului 1921, anul 1922 fiind anul decesului marelui om de stat. Moştenitorii au locuit aici timp de aproape trei decenii, până în 1950, când a fost naţionalizată. 

Repartizată unei case de copii, renovările si reparaţiile curente s-au făcut din bugetul Inspectoratului Şcolar şi clădirea s-a menţinut destul de bine în cele patru decenii cât a avut această destinaţie. După 1990, imobilul a fost scos din gestiunea Inspectoratului şi a statului şi a fost retrocedată moştenitorilor lui Take Ionescu. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.