Directorul Adrian Majuru şi directorul adjunct Dan Pîrvulescu, care reprezintă conducerea Muzeului Municipiului Bucureşti, au transmis la solicitarea News.ro că filmările derulate la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” pentru serialul „Vlad” au fost în baza unui acord semnat cu Pro TV, aprobarea a fost dată de conducerea instituţiei şi că în solicitarea făcută de companie nu a fost menţionată existenţa unor scene erotice. Ei găsesc nefondate reclamaţiile apărute în spaţiul public cu privire la închirierea spaţiului pentru această producţie.
Filmarea unei scene intime pentru serialul „Vlad” în Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a stârnit o controversă în mediul online, fiind contestată ca „denigrare a spaţiului istoric”, „o ruşine” şi „jignitor la adresa astronomiei”.
Contactat telefonic luni de News.ro, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, de care aparţine instituţia, a declarat că totul a fost „perfect legal”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Într-un răspuns transmis ulterior în scris, directorul Adrian Majuru şi directorul adjunct Dan Pîrvulescu au spus: „Atâta timp cât respectivul film este difuzat de Pro TV în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate”.
Luni dimineaţă, mai mulţi utilizatori Facebook au dezbătut moralitatea şi legalitatea faptului că o scenă de sex din producţia Pro TV a fost filmată în Observatorul Astronomic.
„Observatorul Astronomic «Urseanu» a fost vândut pe suma de 5.000 lei”, a scris Elizabeth Petrescu, astronom la European Space Agency. „Se spune că «publicitatea negativă» e bună şi ea, că îţi aduce vizibilitate, nu? Dar dacă ţi-aş spune că, pentru acest scop, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti - Adrian Aurel Majuru - a decis să aducă mai mulţi oameni prin a lăsa să se filmeze o scena intimă într-unul dintre muzeele unde tu îi calci pragul pentru cultură, istorie şi educaţie. (...) Directorul MMB a decis ca popularizarea astronomiei şi a Observatorului Astronomic să nu mai fie «tradiţională» prin cursuri de astronomie, expoziţii, prezentări, workshop-uri sau planetariu, ci printr-o filmare cu glume proaste, inculte şi sex, care cu siguranţă vor aduce mai mulţi oameni pasionaţi”, a adăugat ea.
Venituri proprii din închiriere de spaţii şi bunuri
Filmările pentru serialul de ficţiune „Vlad” s-au desfăşurat în baza Acordului pentru filmare în spaţii nr. 5103/27.09.2021, încheiat între Muzeul Municipiului Bucureşti şi Societatea PRO TV SRL, potrivit conducerii MMB.
„În conformitate cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Muzeului Municipiului Bucureşti, art. 70, «Muzeul Municipiului Bucureşti este o instituţie publică de cultură finanţată din subvenţii de la bugetul local al Municipiului Bucureşti şi din venituri proprii, realizate din încasările provenite din tarifele pentru serviciile oferite, din alte activităţi specifice, desfăşurate conform obiectului de activitate», iar conform art. 73, alin. b, «veniturile proprii se realizează din activităţi realizate direct de muzeu şi anume: închirieri de spaţii şi bunuri mobile»”, au explicat directorii în răspunsul oferit News.ro.
Tarifele în baza cărora a fost încheiat acest acord pentru filmare sunt reglementate de HCGMB nr. 212/2021 privind aprobarea tarifelor practicate de Muzeul Municipiului Bucureşti, instituţie publică de cultură de interes local a Municipiului Bucureşti.
Potrivit acelui document, o zi de filmare a costat minim 5.000 de lei.
„Aprobarea filmărilor la serialul de ficţiune a fost luată la nivelul conducerii, cu scopul suplimentării veniturilor proprii ale instituţiei, în conformitate cu ROF (regulamentul de organizare şi funcţionare, n.r.). Fără a intra pe un domeniu unde nu avem cunoştinţe de specialitate, aşa cum indică şi acordul menţionat, filmul de ficţiune este cunoscut şi ca producţia de film care tratează un subiect imaginar despre personaje angrenate în acţiuni ce se desfăşoară în timp şi spaţiu”, au mai expus cei doi directori.
Ei au subliniat: „În solicitarea primită de la Societatea PRO TV SRL nu s-a menţionat niciodată existenţa unor scene erotice în cadrul filmărilor ce urmau să aibă loc. Atâta timp cât respectivul film este difuzat de Pro TV în prime time, avem serioase rezerve asupra aspectelor reclamate”.
În încheiere, a fost precizat: „Muzeul Municipiului Bucureşti este o instituţie care se bucură de prestigiu în peisajul muzeal şi cultural contemporan, iar preocuparea noastră constantă este îndreptată spre protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...