Giuseppe Gibboni şi Vikram Sedona din Italia şi Orest Smovzh din Ucraina s-au calificat, sâmbătă seară, în finala secţiunii Vioară a Concursului „George Enescu” 2018.
Rezultatele au fost anunţate de juriul de specialitate format din Pierre Amoyal (preşedintele juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remus Azoiţei, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov şi Krzysztof Wegrzyn.
În finala de luni, de la ora 19.00, la Ateneul Român, vor fi interpretate Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, de Giuseppe Gibboni, Concertul în Re Major pentru Vioară şi Orchestră de Brahms, de Vikram Sedona, şi Concertul în Re Major de Ceaikovski, de Orest Smovzh.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Finala Secţiunii de Vioară se va desfăşura cu participarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”. La pupitru se va afla dirijorul şi violonistul german Christoph Poppen.
Evenimentul va avea loc cu casa închisă, însă cei care nu vor fi în sală pot urmări finala în transmisie live pe festivalenescu.ro.
Giuseppe Gibboni (Italia) s-a născut pe 16 mai 2001 şi interpretează la o vioară F.Landolfi încredinţată în 1751 Fundaţiei Pro Canale din Milano. Este cunoscut drept „miracolul italian”: a participat la programul „Prodigies – Music is life” al RAI 1, în colaborare cu UNICEF şi a înregistrat cu Warner Classics un album care îi poartă numele. A câştigat premiul întâi la Concursul Internaţional de Vioară „L. Kogan” din Bruxélles, la Concursul Internaţional „A. Postacchini” şi premiul special pentru cea mai bună interpretare a „Capriciilor”, de Paganini.
Suţinând concerte în Italia, Austria, Malta, Elveţia, Germania, Polonia, Rusia şi Franţa, Vikram Sedona (Italia) studiază, în prezent, la Universitatea de Arte din Graz. Are 18 ani şi deţine premiul întâi la Concursul Internaţional de vioară „Andrea Postacchini” 2017.
Orest Smovzh (Ucraina, 1991) este, în prezent, student în cadrul Institutului Peabody. A absolvit Academia Naţională de Muzică „Tchaikovsky” din Ucraina şi Conservatorul de Muzică „Yong Siew Toh” din Singapore. A participat la masterclass-uri cu Vadim Repin, Ilya Gringolts, Ivry Gitlis, Gyorgy Takacs-Nagy, Nigel North, Bernard Lanskey, Pierre Amoyal, Nam Yun Kim, Petru Munteanu, Kszysztof Węgrzyn, Takashi Shimizu, David Takeno şi Norman Fischer. A cântat pe instrumente construite de Guarneri del Gesù, Jean-Baptiste Vuillaume, Carlo Landolfi, Lorenzo Storioni şi Stefan-Peter Greiner, împrumutate de regretatul Rin Kei Mei şi din colecţii private. În anul 2015, a fost desemnat câştigător al Concursului pentru vioară solo „Tadeusz Wroński”.
Concursul Internaţional „George Enescu” 2018 se va încheia pe 23 septembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.