Proiectul „Acum-Aici-Acolo”, curatoriat şi coordonat de arh. Emil Ivănescu, a fost desemnat câştigător la concursul pentru reprezentarea României la cea de-a 18 ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, a anunţat Ministerul Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ediţia din 2023 a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se va desfăşura în perioada 20 mai - 26 noiembrie, cu previzionare pentru specialişti şi presă în zilele de 18 şi 19 mai.

Tema celei de-a 18-a  ediţii a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, lansată de către curatorul acestei ediţii, Lesley Lokko, este „Laboratorul viitorului”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform motivării Comisiei de evaluare, miza principală a proiectului este identificarea vectorilor de schimbare în bine la nivel urban, prin cultivarea ideilor inovatoare şi a soluţiilor non-standard pentru un oraş mai locuibil şi mai rezilient. Sunt scoase din arhivele Muzeului Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” din Bucureşti şi puse sub lumina reflectoarelor exemple de creaţii tehnologice care oferă o perspectivă asupra trecutului recent privit ca laborator de producere a viitorului. Sunt expuse de asemenea peste 100 de proiecte ale unor autori contemporani din diverse domenii creative şi culturale, ca sursă de inspiraţie pentru scenarii de abordare a unor probleme actuale. Stimularea curiozităţii şi imaginarea unor spaţii sigure pentru libertate în gândire şi pentru creaţie sunt considerate premize ale unei dezvoltări a oraşului mai echilibrate şi echitabile.

Experienţa senzorială oferită de materialele naturale care pot fi atinse, şi componenta de promovare a patrimoniului botanic din România (prin referinţa la banca de seminţe) ca resursă valoroasă pentru viitor – aşa cum sunt dezvoltate în Noua Galerie a IRCCU Veneţia, reprezintă un conţinut care vine în completarea celui din Pavilion, răspunzând crizelor actuale din perspective diferite, complementare.

Proiectul care a obţinut locul al doilea, cu 81,86 de puncte, este „Incubators of Coexistence”; curator: Silviu Virgil Aldea; autori: Mircea Călin Munteanu, Camelia Sisak, Tamas Sisak, Cristian Panaite, Ana Horhat; colaboratori: Vasiluţ Robert, Violeta Frişan, Verona Musteaţă, Diana Sava, Mihai Şom, Andrei Ionuţ Zota.

Juriul a apreciat ideea de respectare a altor forme de viaţă în mediul urban şi de analizare a ecosistemului complex creat de toate aceste entităţi care se inter-condiţionează reciproc.

Sunt prezentate o serie de proiecte valoroase şi relevante pentre contextul arhitectural românesc şi care oglindesc într-o manieră relevantă fenomenul de integrare a mediului natural în cel urban. Proiectul propune o radiografie actuală, sinceră şi relevantă a unor fenomene vii, în plin proces de desfăşurare.

Atmosfera generală, relaţia interior-exterior, modul în care diferitele peisaje se suprapun de-a lungul parcurgerii spaţiului sunt aspecte remarcabile în cadrul acestui proiect expoziţional.

Locul al treilea a revenit proiectului „Pendant Spaces”; autori: Ştefania Sava, Anamaria Cristina Preotesoiu, Alina Georgiana Ionescu, Sofia-Cristina Georgescu, cu un punctaj de 76,00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.