Un concert extraordinar sub bagheta dirijorului Constantin Grigore, cu Alexandra Uşurelu, Mircea Vintilă şi Camerata Regală, va avea loc în 11 iunie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, în cadrul Stagiunii Regale.
Orchestra Camerata Regală s-a născut din pasiunea unui grup de tineri muzicieni care şi-au dorit să contribuie la dezvoltarea şi promovarea muzicii culte din România. În scurt timp de la înfiinţare, proiectul a devenit un nume de referinţă în domeniu, iar în prezent Camerata Regală este tot mai des prezentă atât pe scenele româneşti, unde desfăşoară proiecte inedite, precum Mari Solişti, Mari Dirijori, Camerata Regală şi Micii Muzicieni, Stagiunea Regală de la Ateneul Român, cât şi pe scenele internaţionale: Elveţia, Italia, Spania, Rusia, Albania, Polonia, Germania, Belgia, unde participă la importante festivaluri de profil. De asemenea, orchestra este o prezenţă constantă în Festivalul Internaţional „George Enescu”. Denumirea „Camerata Regală” nu este întâmplătoare, orchestra dobândind în anul 2009 Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.
Supranumită Norah Jones a României, Alexandra Uşurelu este cunoscută pentru vocea sa distinctă şi personalitatea carismatică, devenind rapid un nume de referinţă în muzica românească. Evoluţia sa, de la scenele de club la turnee sold-out în săli de concerte din toată ţara, evidenţiază impactul său profund asupra publicului. Colaborările sale cu artişti ai muzicii folk (Mircea Vintilă, Dinu Olăraşu, Mircea Rusu, Narcisa Suciu) sau pop (Cornel Ilie/VUNK, Dan Byron etc.) au expus muzica şi universul său artistic unui public divers şi larg, iar sutele de concerte susţinute până în prezent au transformat-o într-o artistă singulară în muzica românească. Colaborarea cu Camerata Regală va aduce o dimensiune nouă repertoriului său, sonoritatea orchestrei de muzică clasică fuzionând cu influenţele din jazz şi folk. Primul său album, „La capătul lumii”, a fost triplu nominalizat la Gala Premiilor Muzicale Radio România, iar al doilea album, „Fata care chiar există”, explorează teme puternice şi poezii moderne, îmbogăţite de sonorităţi clasice şi jazz, oferind o experienţă complexă şi profundă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Toată muzica ce se asculta şi se cânta la mine acasă în copilărie, se leagă de acest domn şi de cântecele sale. Ca şi mine, cu siguranţă sunt mulţi dintre voi cărora li se luminează chipul când aud numele de Mircea Vintilă, acest povestitor care „oxigenează sufletul”, spune Alexandru Uşurelu despre Mircea Vintilă.
Invitatul special al serii, Mircea Vintilă, unul dintre cei mai iubiţi artişti folk din România, se va alătura Cameratei Regale şi Alexandrei Uşurelu pentru a crea un moment muzical unic, în care stilurile clasic, jazz şi folk se îmbină armonios. Mircea Vintilă, membru al strălucitei generaţii folk din anii '70, cunoscut atât pentru activitatea sa solo cât şi pentru succesul cu formaţia Pasărea Colibri, continuă să ne captiveze cu muzica şi vocea sa după mai bine de cinci decenii de carieră.
„Am descoperit acest glas minunat al Alexandrei şi mi-am dorit să stau de vorbă cu ea şi cu Bobby Stoica, producătorul ei, în ideea unei colaborări pentru câteva spectacole. De aici s-a născut ideea de a cânta “Ceva se întâmplă cu noi” împreună. Totul s-a întâmplat foarte repede”, a spus Mircea Vintilă.
Constantin Grigore, dirijorul principal al Cameratei Regale şi al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian, este unul dintre cei mai apreciaţi dirijori ai generaţiei sale. A susţinut concerte la pupitrul celor mai importante orchestre din Bucureşti şi din ţară ca Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio, cât şi de peste hotare (Spania – Orchestra Filarmonică Filarmonică din Malaga, Polonia – Orchestra de Cameră „R-20” din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Filarmonica din Rzeszow, Filarmonica din Zabrze, Filarmonica din Lublin, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova şi Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, Belgia – Orchestra Filarmonică Regală din Liège). Sub bagheta sa, Camerata Regală promite să ofere o interpretare de excepţie, aducând la viaţă fiecare nuanţă a repertoriului propus publicului Ateneului Român.
Biletele s-au pus în vânzare în reţeaua Eventim şi online: https://www.eventim.ro/ro/bilete/stagiunea-regala-bucuresti-ateneul-roman-638902/event.html
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.