Comitetului Interministerial pentru Centenar a mai aprobat finanţarea unui proiect în urma contestaţiilor depuse în urmă cu o săptămână, potrivit unui anunţ făcut miercuri de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar, desfăşurat miercuri la Guvernul României, sub conducerea prim-ministrului Viorica Dăncilă, a fost supusă spre aprobare lista manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi a Primului Război Mondial depuse de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, sesiunea a II-a.

„A fost depus un număr total de 86 de proiecte, iar în urma selecţiei şi evaluării făcute de o comisie constituită din 11 specialişti şi experţi din domeniul culturii a rezultat un total de 34 proiecte eligibile, în valoare de 5.409.512 lei”, a transmis Ministerul Culturii. „Un număr total de 53 de proiecte depuse de către persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial au fost declarate neeligibile şi respinse pentru: neconformitate administrativă (35 proiecte), neeligibilitate tematică (5 proiecte), punctaj sub minim (9 proiecte) şi care au primit finanţare în prima sesiune (4 proiecte)”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În termen de 3 zile lucrătoare de la încheierea activităţii comisiei de selecţie şi publicarea listei cu rezultate pe site-ul MCIN, au fost depuse 13 contestaţii, pentru care comisia de soluţionare a păstrat soluţiile date de cea de selecţie şi a respins 12 dintre ele. În urma reevaluării contestaţiei pentru un proiect, comisia a analizat şi a apreciat că proiectul poate beneficia de finanţare.

Acesta este „Cântecul Popular Patriotic ca imbold în înfăptuirea Marii Uniri” (Asociaţia pe Mureş şi pe Târnava), care a primit 52 de puncte şi 69.300 de lei.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat pe 16 noiembrie că 33 de proiecte depuse de entităţi persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial au fost aprobate şi că finanţarea a fost suplimentată cu 2 milioane de lei. 

Cel mai mare punctaj - 80 - a fost acordat proiectului „Locuri ale Memoriei Marelui Război” al Asociaţiei Istoria Artei, care a primit suma de 50.000 de lei.

Trei proiecte au primit câte 250.000 de lei - „Gala Euro Centenar” (Clubul UNESCO - Adolescenţii), „Cartierul Creativ al Bucureştiului - 100 de ani de istorie, 100 de ani de viitor” (Asociaţia Cartier Creativ) şi „România 100 - EUROPAfest 25 România multiculturală (jmEvents).

Între proiectele care au obţinut finanţare se numără „România Citeşte 2018” (Fundaţia Culturală Ideea Europeană), „Cazinoul Invizibil” (Asociaţia Arche), „VOM/FI/FOST” (Asociaţia Actorilor Romi), „Conferinţa Centenarul Marii Uniri, cea mai importantă lecţie de istorie” (Asociaţia Efect - Centrul de Formare Profesională pentru Comunitate), „Sărbătorim împreună Centenarul în Banat - Biled” (Asociaţia Pensionarilor din Comuna Biled) şi „Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească. Conferinţă naţională pentru bibliotecari” (Asociaţia Barză Viezure Mânz).

Statul a alocat iniţial 150 de milioane de lei pentru finanţarea de proiecte propuse de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), instituţiile centrale şi organizaţii non-guvernamentale. Finanţarea a fost suplimentată cu 2 milioane de lei, după cum a anunţat MCIN.

Astfel, au fost aprobate în Comitetul interministerial, în total, 676 de proiecte din peste 363 de localităţi, dintre care 167 - propuse de instituţii centrale (50 milioane lei), 362 - propuse de UAT (50 milioane lei) şi 147 - de ONG-uri (52 milioane de lei).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.