Jurnalistul Grigore Cartianu, care candida independent pentru un loc în Consiliul Naţional al Audiovizualului, a anunţat marţi că se retrage din procesul parlamentar de desemnare a membrilor CNA.
„CNA este una dintre instituţiile capturate ale României”, a transmis el într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei comune pentru cultură şi mass-media a Parlamentului României.
Cartianu, fost redactor şef la Adevărul, urma să se prezinte marţi în faţa Comisie pentru a fi audiat, ca parte a procesului de desemnare a membrilor CNA.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Ar fi fost a treia încercare a Comisiei de a face audierile, după două tentative eşuate din lipsă de cvorum (29 octombrie şi 6 noiembrie).
Marţea trecută, pe 6 noiembrie, am fost anunţat la ora 8.16, prin SMS, că audierile au loc în aceeaşi zi, la ora 10.30. Vă las pe dumneavoastră să calificaţi această situaţie”, a subliniat el.
Jurnalistul a spus că a decis să nu se prezinte marţi în faţa Comisie. „Unora dintre dumneavoastră v-aş fi spus vorbe grele, iar dumneavoastră mi-aţi fi tăiat microfonul. Nu, mulţumesc. N-am vrut să vă dau această ocazie. După două amânări consecutive, s-a întâmplat ca audierile să fie programate într-o zi cu o încărcătură specială, cu o tensiune rar întâlnită în ultimii 28 de ani. O zi ruşinoasă pentru ţara noastră. Este ziua în care cele mai importante instituţii europene – Parlamentul European şi Comisia Europeană – arată României drumul greşit pe care evoluează de aproape doi ani, de când este condusă de majoritatea PSD-ALDE”.
El a continuat: „Nu am vrut să dau ochii, într-o zi atât de gravă, cu personaje precum Liviu Pleşoianu (favoritul propagandei ruse, care-i promovează discursul violent antieuropean) sau Nicolae Bacalbaşa (caraghiosul care în 1996 i-ar fi mitraliat pe ţărănişti, iar în primăvara acestui an a declarat, chiar în Comisia dumneavoastră, că mi-ar lua gâtul dacă avea o grenadă). Consider sub demnitatea mea să fiu «ievaluat» de asemenea indivizi”.
„Am tot respectul pentru reprezentanţii PNL, USR şi PMP din comisiile parlamentare pentru cultură şi mass-media. Pe câţiva îi cunosc personal, din activitatea de ziarist. Le apreciez eforturile de a legifera în interesul poporului român. Ştiu că şi domniile lor suferă văzând cum majoritatea PSD-ALDE face totul pentru a «reduce» democraţia în România, aşa cum se exprima prim-ministrul agramat al acestei majorităţi”,a mai spus Cartianu.
El a comentat şi legat de faptul că această Comisie nu „veghează la buna funcţionare” a Consiliului Naţional al Audiovizualului. „CNA este o instituţie excesiv politizată, părtinitoare, care nu-şi respectă principala obligaţie: aceea de a impune respectarea Legii audiovizualului. Capturarea CNA de către majoritatea PSD-ALDE a făcut posibile campanii electorale mizerabile în spaţiul audio-vizual, influenţând decisiv rezultatul alegerilor parlamentare. Astfel, punându-se la dispoziţia unui grup infracţional organizat, CNA a fost şi este părtaş la distrugerea sistematică a României”.
Grigorie Cartianu şi-a depus candidatura în urmă cu trei săptămâni, „pe cont propriu cu gândul de a contribui la însănătoşirea unei instituţii grav bolnave”.
„Am acceptat că nu mai pot participa, pentru o perioadă, la emisiuni televizate fără mandat din partea CNA. Gravitatea zilei de astăzi m-a convins însă că nu-mi pot permite să tac atunci când ţara se află în mare pericol. Mi se pare mai important să vorbesc liber decât să tac instituţional. În vremuri normale, ar fi fost mai important, poate, să acţionez din interiorul CNA; dar vremurile nu sunt deloc normale”.
Şase membri ai CNA îşi vor încheia mandatul până la finalul acestui an: Laura Georgescu, Răsvan Popescu, Monica Gubernat, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda şi Florin Gabrea.
Partidele politice au făcut propuneri în urmă cu trei săptămâni, potrivit G4 Media: PSD - Monica Gubernat, fost consilier la Camera Deputaţilor, şi Ramona Elena Sorescu, fost producător executiv la Realitatea TV (2007 – 2011), la TVR Info şi Money Channel, apoi producător video la lanţul de hoteluri Phoenicia deţinut de Mohamad Murad, ca membrii titulari; PNL - Alexandru Kocsis Cristea, ca membru titular, director adjunct al Muzeului Cotroceni din 2016, şi Oana Simona Dincă, membru supleant, consilier parlamentar la grupul PNL; UDMR - Eva Orlsolya Borsos, ca membru titular, este membru CNA, anterior a lucrat la POS Mediu; USR - Ştefan Voinea, membru titular, fost director de marketing Gazeta de Sud, director general al trustului Media Sud (ziarul Gazeta de Sud, Radio Sud şi televiziunea Alege TV), co-autor al Codului Deontologic al instituţiilor mass-media, adoptat în 2009 de Convenţia Organizaţiilor Media, şi Ştefan Eugen Ghirghiasa, membru supleant; Administraţia Prezidenţială - Cristina Pocora, membru titular, consilier PNL la Camera Deputaţilor, anterior a fost deputat PNL de Ialomiţa, timp de două mandate, şi Alexandra Daria Pop, membru supleant, consilier la Cotroceni la Departamentul Comunicare Publică, anterior a fost asistent cercetare la VoteWatch Europe; Guvern - Adriana Mărgărit, membru titular, director de comunicare la Ministerul Fondurilor Europene, anterior a fost ataşat pe probleme de muncă la Reprezentanţa României la UE, consilier de comunicare al ministrului Rovana Plumb.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.