Consiliul Naţional al Audiovizualului a aplicat, în 2015 şi 2016, un număr de 111 amenzi radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii, iar jumătate dintre ele se află în litigiu, potrivit informaţiile obţinute de Agenţia de presă News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La solicitarea News.ro, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a transmis situaţia amenzilor aplicate radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii pentru anii 2015 şi 2016.

Potrivit dispoziţiilor articolului 93 din Legea audiovizualului, sancţiunile cu amendă contravenţională aplicate de Consiliul Naţional al Audiovizualului care nu sunt contestate în termen de 15 zile de la comunicare constituie titluri executorii şi sunt transmise organelor de colectare a creanţelor bugetare, respectiv Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), amenzile aplicate de Consiliu constituind venituri la bugetul de stat.

Din analiza datelor transmise de ANAF, referitor la situaţia plăţii amenzilor aplicate de CNA, rezultă că marea majoritate a celor ce constituiau titlu executoriu, nefiind contestate în instanţă, au fost încasate sau achitate ori sunt eşalonate la plată, însă radiodifuzorii nu au transmis la CNA dovada plăţii acestora, se arată în răspunsul primit de News.ro.

În 2015, CNA a dat 69 de amenzi, cele mai multe fiind aplicate televiziunilor din Antena Group - 15. Treisprezece dintre acestea apar ca fiind plătite şi în litigiu. Pentru celelalte două însă nu au fost trimise confirmări de plată.

Din totalul amenzilor date de CNA în urmă cu doi ani, 35 se află în litigiu şi 27 au fost plătite, confirmările fiind trimise către Consiliu.

Au fost amendate: B1 TV, Naşul TV, Kanal D, România TV, Realitatea TV, Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Pro TV, eStrada, Prima TV, Sport Klub 1, Sport Klub Prime, Media TV (Medgidia), Muntenia TV, Tele 2, TVR, eMaramureş, TV Somax, Tele M, Alba TV, Digi 24, Radio Arena, Sport Total FM, Radio Transilvania, Radio Zu, Media Sat Oltenia, Lidas Prod SRL, Digital 3 SA şi SC TV Post SRL.

Dogan Media International a fost amendată de 10 ori pentru emisiunile postului Kanal D, iar pentru 9 dintre aceste sancţiuni compania a transmis dovada de plată. Niciuna dintre amenzi nu a fost contestată.

Televiziunea B1 a fost amendată de şase ori, iar cinci dintre sancţiuni au fost contestate. Titularul postului (SC B1 TV Channel SRL) nu a făcut dovada niciunei plăţi.

Pro TV SA şi Realitatea Media au primit câte cinci amenzi. Pro TV SA a confirmat plata a două dintre ele şi a contestat o singură amendă, în timp ce Realitatea Media a atacat două dintre deciziile CNA şi nu a transmis nicio confirmare de plată.

Cea mai mare amendă dată de CNA în 2015 a fost în cuantum maxim - 200.000 de lei - pentru postul Prima TV, care a confirmat plata ei. Sume de câte 100.000 de lei au avut de plătit televiziuni ca eStrada TV, Antena 1 şi Kanal D, care au transmis confirmările de plată.

Ridzone Computers a fost amendată de patru ori pentru emisiunile România TV. O amendă în valoare de 7.000 de lei a fost contestată, iar pentru celalalte nu a fost făcută dovada plăţii.

Distribuitorul de servicii Lidas Prod a primit o amendă de 100.000 de lei, iar aceasta a fost contestată.

Naşul TV a plătit o amendă de 5.000 de lei, Sport Klub 1 şi Sport Klub Prime au contestat două amenzi, de 50.000, respectiv 40.000 de lei. Media TV (Medgidia) a fost amendată cu 10.000 de lei, sancţiune pe care a contestat-o. În aceeaşi situaţie se găseşte şi Muntenia TV.

Televiziunea Română a fost amendată, în luna iunie 2015, cu 10.000 de lei, decizie pe care a contestat-o. Şi Digi 24 a contestat o amendă de 10.000 de lei primită în urmă cu doi ani.

Dintre radiouri, ZU, Radio Arena şi Radio Transilvania au primit câte o amendă în valoare de 10.000 de lei. Doar postul de radio Arena a contestat decizia CNA. Sport Total FM a primit o amendă de 15.000 de lei, pentru care nu a făcut confirmarea de plată şi nici nu a formulat o contestaţie.

În anul 2016, Consiliul Naţional al Audiovizualului a aplicat 42 de amenzi, plata a 10 dintre ele fiind confirmată, iar 20 au fost atacate, litigiile aflându-se în desfăşurare.

Au fost amendate: Kanald D, Pro TV, România TV, Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Realitatea TV, Tele M, Bucovina TV, B1TV, MDI TV, Media TV, Taraf TV, TV Buzău, eStrada TV, RTT (Radioteleviziunea Transilvania), Radio Bistriţa, eMaramureş FM, Radio Zu, Radio Omega şi Tangent Electro Trade.

Cele mai multe amenzi, 7, au vizat posturile Antena Group - Antena 1, Antena 3 şi Antena Stars. Patru dintre ele au fost plătite şi contestate.

Compania Ridzone Computers a fost amendată de 6 ori pentru emisiunile România TV, a transmis doar 2 confirmări de plată, iar niciuna dintre deciziile CNA nu a fost contestată.

Realitatea TV a fost amendată de trei ori. Postul de televiziune a contestat două dintre deciziile Consiliului şi nu a furnizat nicio confirmare de plată.

Amendă maximă - de 200.000 de lei - au primit, anul trecut, distribuitorul de servicii Tangent Electro Trade şi Antena 1. Compania a contestat-o, în timp ce Antena Group a achitat sancţiunea după două săptămâni de la emitere, pe 15 februarie 2016.

O amendă de 150.000 de lei a primit, în urmă cu un an, Kanal D. Dogan Media International a plătit suma în decurs de două săptămâni, pe 3 februarie 2016.

Pro TV a primit trei amenzi anul trecut, pentru una dintre ele a formulat contestaţie, însă nu a trimis confirmare de plată pentru celelalte două. Postul B1 a primit cinci amenzi şi a contestat patru dintre acestea.

CNA are dosare deschise şi de TV Buzău, care a atacat două amenzi de câte 5.000 de lei, primite în luna iunie 2016. Bucovina TV a contestat şi a plătit două dintre cele trei amenzi primite, iar Taraf TV a negat o amendă în valoare de 10.000 de lei.

Biserica Penticostală Sfânta Treime a primit o amendă de 10.000 de lei pentru postul Radio Bistriţa, fără a o contesta sau a face dovada plăţii, iar Grupul Media Camina a avut de plătit 20.000 de lei pentru Radio Zu, amendă pentru care nu a transmis confirmare de plată şi pe care nici nu a contestat-o.

Potrivit Legii audiovizualului, articolul 57, licenţa analogică unui radiodifuzor poate fi retrasă dacă titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării ei. În plus, potrivit articolului 65, licenţa de emisie se poate revoca sau suspenda, după caz, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, prin decizie a preşedintelui, în cazul în care titularul nu depune la ANARC, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia.

În ianuarie 2013, Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, pentru că Ocram Televiziune SRL, care deţinea licenţa, nu a făcut dovada plăţii mai multor amenzi date de CNA pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.