Consiliul Naţional al Audiovizualului a aplicat anul acesta 52 de amenzi, în cuantum de peste 1,6 milioane de lei, şi mai mult de 100 de somaţii, potrivit datelor transmise News.ro în urma unei solicitări.
Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a întrunit în 2018 de 49 de ori, prima şedinţă având loc pe 9 ianuarie, iar ultima, pe 20 decembrie.
Cei 11 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului se reunesc de două ori pe săptămână, marţea şi joia. Şedinţele Consiliului sunt publice, la ele putând asista toţi cei interesaţi.
În răspunsul transmis News.ro se arată că, până pe 3 decembrie 2018, CNA a aplicat radiodifuzorilor 52 de amenzi (în cuantum de 1.614.500 de lei) şi 109 somaţii. În ultima şedinţă, Consiliul a aplicat alte patru somaţii publice.
Până la aceeaşi dată, postul de televiziune care a primit cel mai mare număr de sancţiuni a fost Realitatea TV - 11 amenzi şi 2 somaţii.
Realitatea TV s-a aflat şi anul trecut între posturile care au primit cele mai multe amenzi. În 2018, postul a fost amendat - între altele - cu 20.000 de lei pentru multiple încălcări ale legislaţiei audiovizuale în două ediţii ale emisiunii „Jocuri de putere”, difuzate pe 13 şi 14 septembrie 2017. În februarie, a mai primit o amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea principiului „audiatur et altera pars” şi pentru alte încălcări ale legislaţiei audiovizuale într-o ediţie a emisiunii „Ambasador România” şi în două ediţii ale show-ului „Jocuri de Putere”.
În septembrie, Realitatea TV a fost amendată de CNA cu 20.000 de lei pentru modul în care a reflectat protestul pro-PSD din 9 iunie, dar şi pentru acuzaţia adusă de Oreste Teodorescu mamei lui Mircea Badea (Antena 3) că ar fi fost informatoare a Securităţii.
CNA a mai aplicat, tot în septembrie, o amendă de 5.000 de lei postului Realitatea TV pentru ştiri şi dezbateri pe tema modificărilor la Codul Penal din luna iunie în care nu au fost asigurate imparţialitatea şi echilibrul.
Cea mai mare amendă, în valoare de 200.000 de lei, a fost aplicată în ianuarie postului de televiziune Kanal D, pentru nerespectarea regimului de difuzare a publicităţii în audiovizual în luna noiembrie 2017.
Raportul de activitate al instituţiei pe anul 2018 va fi publicat până la data de 15 aprilie 2019 şi va cuprinde situaţia sancţiunilor aplicate radiodifuzorilor naţionali şi locali, precum şi temeiul legal şi cuantumul al acestor sancţiuni.
În 2017, Consiliul s-a întrunit în 62 de şedinţe şi a aplicat 57 de amenzi, în cuantum de 1.576.500 de lei.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este format în prezent din Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Gabriel Tufeanu, Eva Borsos Orsolya, Nicolae Bălaşa, Elena Sorescu, Alexandru Cristea şi Cristina Ancuţa Pocora.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...