Cel mai mare schelet de stegosaurus reconstituit vreodată va fi scos la licitaţie săptămâna viitoare la New York de casa Sotheby's.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentat miercuri, înainte de a fi expus până la vânzare, la 17 iulie, acest stegosaurus, recunoscut după plăcile ascuţite de pe spate şi cu o vechime de aproximativ 150 de milioane de ani, impresionează prin dimensiunea sa (3,3 metri înălţime, 6 metri lungime) şi prin starea sa de conservare, cu 254 de fosile osoase dintr-un total de 319. Printre acestea se numără şi un femur care măsoară aproximativ 1,10 m.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Apex", numele său, "este un animal foarte rar, iar să găseşti unul de această dimensiune şi atât de complet este fenomenal", a declarat pentru AFP Cassandra Hatton, responsabilă pentru ştiinţă şi cultură populară la Sotheby's.

Casa de licitaţii a estimat valoarea acestuia între 4 şi 6 milioane de dolari, unul dintre cele mai mari preţuri de pe piaţă, deşi acesta este încă departe de recordul de 31,8 milioane atins în 2020 la New York pentru un Tyrannosaurus Rex, vedeta dinozaurilor.

Scheletul "Apex" a fost descoperit în mai 2022 pe terenul privat al unui celebru paleontolog, Jason Cooper, iar Sotheby's afirmă că a colaborat cu acesta încă de la început pentru a organiza această vânzare, o garanţie de "transparenţă", potrivit companiei.

În 2022, casa de licitaţii Christie's a retras din vânzarea de la Hong Kong, cu câteva zile înainte, un schelet de T-Rex din statul Montana, din cauza îndoielilor cu privire la autenticitatea sa.

Aceste licitaţii s-au înmulţit în ultimii ani, provocând dezbateri şi frustrări în rândul paleontologilor care văd cum fosile extraordinare ajung în mâinile colecţionarilor privaţi.

Schelete de stegozaur sunt deja expuse în întreaga lume, dar, potrivit Sotheby's, "Apex" este cu 30% mai mare decât "Sophie", cel mai complet specimen expus publicului la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

"Este o dezbatere pe care o auzi foarte des (...) dar majoritatea oamenilor cu care lucrez donează sau împrumută aceste specimene muzeelor, înţeleg semnificaţia", spune Cassandra Hatton. Potrivit acesteia, un muzeu poate întotdeauna să achiziţioneze o piesă cu ajutorul unui mecena.

Potrivit Sotheby's, Jason Cooper a donat deja un "număr semnificativ" de specimene unor instituţii "din întreaga lume".

Acest dinozaur este piesa principală dintr-o serie mare de vânzări de obiecte ştiinţifice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.