Casa pictorului francez Henri Matisse de la malul mării, la Nisa, locul unei perioade prolifice în ultima parte a carierei sale, poate fi cumpărată pentru preţul de 2,69 milioane de dolari, scrie artnews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Matisse a locuit şi a lucrat în apartamentul, situat la ultimul etaj al emblematicului Hotel Régina din cartierul Cimiez al oraşului, timp de aproximativ 10 ani, începând cu 1938. Spaţiul are tavane înalte, un şemineu sculptat cu delicateţe şi ferestre în arc care oferă o vedere la mare.

Apartamentul este compus in principal dintr-o sufragerie, o zona de bibliotecă, un dormitor dublu, un dormitor mic, o baie şi un duş.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Imaginile oferite de Côte d’Azur Sotheby’s International Realty sunt edificatoare.

„Cei mai mulţi vin aici pentru lumină şi frumuseţe sau peisaj”, scria Matisse în 1952. „Sunt din nord. Reflecţiile mari colorate din ianuarie, strălucirea zilei sunt cele care m-au atras să mă stabilesc aici”. 

Matisse s-a mutat la Cimiez în jurul anului 1917 şi a închiriat camere în diferite apartamente din oraş înainte de a-şi cumpăra apartamentul din fostul hotel Regina. Aici, a urmărit pictura neoclasică; Primul Război Mondial se terminase de curând şi, odată cu el, apetitul său pentru avangardism.

În schimb, a pictat naturi moarte, nuduri şi interioare somptuoase şi, după o călătorie în Maroc în 1922, a devenit fermecat de tradiţia odalisce, un gen de artă orientalistă care prezintă reprezentări erotizate ale haremurilor şi (presupuse) lucrătoare sexuale. Printre cele mai faimoase ale sale din această serie este „Odalisque Couchée aux Magnolias”, pictată la un an după întoarcerea sa din Africa de Nord. (Lucrarea a fost odată deţinută de Peggy şi David Rockefeller şi vândută la Christie’s New York în 2018 pentru 80,8 milioane de dolari). 

Matisse şi-a petrecut ultimul deceniu şi jumătate din viaţă ca invalid în urma unei intervenţii chirurgicale abdominale - o „a doua viaţă”, aşa cum a numit-o el. Din camera sa de hotel, şi-a dezvoltat cea mai inovatoare formă de artă: decupajul. Hârtia pictată cu guaşă a fost tăiată în forme organice şi geometrice şi aranjată în compoziţii dinamice care uneori înfăţişau sala de mese de la Hôtel Régina. Matisse a murit în 1954, Nisa dovedindu-se a fi ultima şi cea mai lungă relaţie de dragoste.

„Îţi aminteşti de lumina care trecea prin obloane? A venit de jos ca o rampă de teatru”, a scris el despre Hôtel de la Méditerranée, una dintre numeroasele sale case, în 1952. „Totul era fals, absurd, uimitor, delicios”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.