Dr. Radu Sporea, cercetător de origine română, care de aproape de 15 ani lucrează şi studiază în Marea Britanie, la University of Surrey, a coordonat ştiinţific proiectul numit Next Generation Paper, cărţile în realitatea augmentată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Presa internaţională a anunţat inovaţia în domeniul publishing-ului viitorului: cărţi în realitatea augmentată, a-books - cărţi fizice, în format clasic în print, care pot fi conectate la servere unde sunt informaţii suplimentare.

„Ideea are la baza importanţa cărţii fizice. Poţi folosi cartea ca o telecomandă pentru a completa informaţia cu altele de pe internet”, spune dr. Radu Sporea într-un interviu acordat urban.ro.  

Radu Sporea provine dintr-o familie de ingineri şi a început să programeze de la 6 ani (tatăl său a montat primul calculator HC85  - un calculator românesc creat în 1985 la Catedra de Calculatoare a Institutului Politehnic din Bucureşti şi ulterior reproiectat pentru a putea fi produs la scară industrială, folosit mai ales în învăţământ).

„Pe mine m-au interesat aplicaţii ale cercetării care funcţionează în lumea reală, care pot fi scoase şi utilizate în afara laboratorului şi a unui mediu controlat. (...) De exemplu, pe piaţă nu există aplicaţii electronice realizate direct pe hârtie, pentru că, neprotejate, materialele se distrug foarte rapid. Aşa am ajuns să gândim o aplicaţie unde există hârtie în componenţă, dar şi electronica convenţională, fără să ai problema degradării în timp. Rezultatul a fost că a trebuit să realizăm dispozitivele electronice pe plastic - tot un proces relativ simplu şi ieftin. Ideea a apărut în urmă cu mai mult de şase ani, când l-am cunoscut pe profesorul David Frohlich, care a fost designer de interacţiune la HP. Printre altele, el dorea atunci să creeze o aplicaţie din fotografiile oamenilor, în special pentru persoanele în vârstă, care să îi ajute în terapia pe bază de rememorarea unor momente din viaţa lor, ca să se menţină în formă. Aşa am ajuns în zona aceasta a realităţii augmentate şi, împreună cu alti colegi, am obţinut finanţare pentru proiectul Next Generation Paper, dedicat cărţilor în realitate augmentată, care s-a terminat acum aproximativ un an şi jumătate, şi care ne-a lăsat să explorăm şi stilul în care persoanele ar folosi acest tip de tehnologie”, a explicat dr. Radu Sporea pentru Urban.ro.

Inovaţia coordonată de cercetătorul român care ar putea reaşeza lumea publishingului de carte, transformă o carte tradiţională, pe hârtie, într-o telecomandă cu acces la multitudinea de informaţii din internet.

„Pentru mulţi cititori, cititul reprezintă o acţiune în sine şi atunci ideea noastră are la bază importanţa cărţii fizice, nu neapărat informaţia din carte. Astfel, poţi folosi cartea ca o „telecomandă" pentru a completa informaţia cu altele de pe internet. Pur şi simplu, poţi să obţii informaţii actualizate şi multimedia despre orice altceva este legat de carte. Mai mult, poţi avea informaţii de o calitate editorială superioară, dar şi lucruri utile din platformele de social media - revenind la cazul ghidului turistic, poţi lega foarte uşor de TripAdvisor pentru a vedea ce zic utilizatorii despre experienţele culinare dintr-un anumit loc menţionat în carte, de exemplu. Imaginea noastră este că tu foloseşti cartea în realitate augmentată ca o telecomandă: ai activitatea normală de citit şi gesturile naturale cum ar fi întorsul paginii sau plasarea unui semn de carte aduc acces la mai multe informaţii, care nu sunt efectiv în carte, dar completeaza întregul univers”, detaliaza dr. Radu Sporea proiectul coordonat de el.

Mai multe detalii despre proiect dar şi despre parcursul profesional şi academic al românului despre care scriu publicaţiile inernaţionale se găsesc în interviul de pe urban.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.