Cântăreţi de operă din Anglia îi învaţă să respire din nou pe cei care au avut Covid-19 şi au rămas cu sechele în urma bolii. Activităţile au loc în cadrul unui program de şase săptămâni dezvoltat de English National Opera şi un spital din Londra, relatează The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lecţiile personalizate pentru a-i ajuta pe pacienţi să se recupereze în urma bolii au loc prin platforma Zoom.

Profesoara de canto Suzi Zumpe, de la Royal Academy of Music şi Garsington Opera, face mai multe exerciţii pentru musculatura feţei, înainte de a activa vocea. Ea lucrează cu fiecare persoană în parte, dar şi cu grupuri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Sesiunile sunt prescrise de medici ca parte a planului de recuperare după Covid-19. 

Denumit „E.N.O. Breathe”, programul de şase săptămâni oferă pacienţilor lecţii personalizare, cu exerciţii de recuperare demonstrate clinic, însă modificate de profesori şi livrate online.

Având în vedere că instituţiile de spectacole de peste tot din lume au fost afectate grav de pandemie, fiind în cea mai mare parte din ultimul an închise, English National Opera, una dintre principalele companii de gen din Anglia, a încercat să îşi redirecţioneze energia.

În ultimele luni, printre altele, a decis să se alăture acestui program. „Opera îşi are rădăcinile în respiraţie”, a spus Jenny Mollica, care coordonează proiectele de comunicare şi asistenţă ale instituţiei. „Aceasta este expertiza noastră. M-am gândit «poate că EON are ceva de oferit»”. Ea a explicat că ideea a apărut vara trecută, când au apărut informaţii că tot mai mulţi oameni care au fost vindecaţi după forme grave de Covid-19 încă se confruntă cu efecte ale bolii - de la dureri la nivelul pieptului, oboseală, stări de confuzie şi dificultăţi de respiraţie.

Ea a luat legătura cu Dr. Sarah Elkin, specialist la Imperial College N.H.S. Trust, unul dintre cele mai mari spitale publice din ţară. Elkin şi echipa ei căutau, în acelaşi timp, modalităţi de a-i ajuta pe pacienţi.

„După ce ai trecut prin toate variantele cu tratamentele medicamentoase, simţi că nu ai prea multe de oferit oamenilor”, a spus Elkin. 

Elkin, care obişnuia să cânte jazz, a considerat că antrenamentul vocal ar putea să ajute.

Au fost recrutaţi iniţial 12 pacienţi. După consultaţii cu un specialist vocal, ei au luat parte la sesiuni săptămânale de grup, care au avut loc online, susţinute de Zumpe.

Obiectivul era să îi încurajeze să îşi folosească la maxim capacitatea pulmonară, afectată de boală, în anumite cazuri, şi să îi înveţe să respire calm din nou şi să gestioneze anxietatea, o chestiune cu care mulţi dintre pacienţii cu sechele se confruntă.

Pe parcurs, au fost implicaţi mai mulţi tutori.

Unul dintre pacienţi a spus: „Programul chiar ajută. Fizic, mental, în ceea ce priveşte anxietatea”. Aproape la fel de important, a spus el, a fost să poţi împărţi un spaţiu virtual şi să împărtăşeşti poveşti cu alţi oameni în situaţii similare. 

Pe lângă lecţiile săptămânale, el şi ceilalţi participanţi au primit acces la resurse online, precum partituri, liste cu muzică pentru calmare, videoclipuri de perfecţionare filmate pe scena English National Opera.

Tutorii au venit cu idea de a folosi cântece de leagăn din diverse culturi ale lumii, pentru că sunt mai uşor de stăpânit şi pentru că sunt liniştitoare. „Vrem să construim o legătură emoţională prin muzică, să o facem agreabilă, nu este ceva doar fizic”, a mai spus Zumpe.

Elkin a declarat că cei mai mulţi dintre pacienţi au spus că aceste lecţii au efect pozitiv şi ea a comandat un studiu aleatoriu pentru o mai bună înţelegere clinică.

Programul este estins şi în alte părţi din Anglia, susţinut prin donaţii şi este gratuit pentru oricine căruia îi prescrie medicul. Obiectivul este de a prelua, în faza următoare, 1.000 de oameni, a anunţat compania de operă într-un comunicat.

„E.N.O. Breathe” reprezintă un beneficiu şi pentru muzicienii şi producătorii din companie, care au acum ceva la care să se concentreze, a adăugat Mollica. „Toată lumea l-a găsit cu adevărat motivant. Este fantastic să realizezi că acest set de abilităţi pe care îl avem este folositor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.