Spectacolul de dans contemporan „Cancer, Coregrafiat”, conceput de Cosmin Manolescu & Paradis Serial şi coprodus de Fundaţia Gabriela Tudor, în colaborare cu ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi cu Institutul Cultural Român New York, va avea avanpremiera, pe 6 şi 7 aprilie, la Hanul Gabroveni. Spectacolul are loc în Bucureşti înainte de premiera internaţională de la New York şi se bazează pe textul dramaturgei Cătălina Florescu, autoarea mai multor cărţi în zona de medicină umanistă.
După iniţiativa Administraţiei Biden Cancer Moonshot, ARCUB şi ICR New York se implică în lupta împotriva cancerului prin spectacolul-eveniment „Cancer, coregrafiat”.
„Este nevoie şi de banii PNRR pentru ameliorarea problemelor din sistemul medical românesc. Însă problemele de sănătate publică pot fi abordate şi prin artă, când vine vorba de prevenţie şi de conştientizarea bolii. De anul trecut, SUA au lansat iniţiativa “Cancer Moonshot” având un obiectiv ambiţios - reducerea numărului de decese cauzate de cancer cu cel puţin 50% în următorii 25 de ani, îmbunătăţirea experienţelor persoanelor şi familiilor celor care suferă în prezent de cancer sau au supravieţuit acestuia. “Scriu pentru a onora suferinţa şi umilinţa celor care au trecut prin cancer, prin sisteme medicale depăşite şi prin ideologii şi concepţii învechite”, mărturiseşte şi dramaturga de origine română, Cătălina Florescu, stabilită în SUA de două decenii.
Proiectul lui Cosmin Manolescu şi al Cătălinei Florescu este o punere în scenă a durerii şi a viziunilor unui personaj masculin, de data aceasta, care se confruntă cu un cancer de sân, o formă rară ce afectează şi bărbaţii. Genul de dramă mai puţin cunoscută şi mediatizată în România.
„Spectacolul-eveniment, cred eu, unic în lume până la această dată, se află la intersecţia dintre destinele noastre întrerupte de boală/ moarte şi a dorinţei noastre de a sensibiliza şi educa, de a invita foşti/ actuali pacienţi să ni se alăture, de a introduce în programa şcolară (pre)universitară subiecte aşa-zis tabu, de a fi împreună. Acest cuvânt, „împreună”, este esenţa mesajului nostru. Tot aici se află şi explicaţia pentru faptul că există o virgulă între cele două cuvinte din titlul „Cancer, Coregrafiat”, detaliază Cătălina Florescu.
Oricât ar fi de greu să vorbeşti deschis despre boală, informaţiile cenzurate, tăcerea, manipularea pot face mult mai mult rău, mai crede autoarea stabilită în SUA de mai bine de două decenii.
La începutul lunii martie, la Ambasada SUA din România a avut loc o masă rotundă organizată de Fundatia Renaşterea şi Serviciul Comercial al Ambasadei. La evenimentul organizat cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Infecţiei cu HPV a fost prezent şi Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii, participanţii au discutat potenţiale soluţii pentru creşterea eficienţei eforturilor de prevenţie şi a ratei de vaccinare extrem de scăzute în România.
Şi Uniunea Europeană a lansat studiul inedit “Culture and Health” care, pe baza unor cercetări consistente, subliniază cât de importantă este abordarea unor probleme de sănătate publică prin intermediul artelor.
„Când Cătălina mi-a propus să lucrăm împreună la acest proiect, i-am spus că pentru mine acesta nu este doar un simplu spectacol, ci un eveniment de conştientizare şi de reflecţie, ca un spaţiu de dialog, sprijin şi chiar de întâlnire. Procesul de vindecare nu poate exista doar în izolare. Avem nevoie să ne întâlnim, să discutăm, să putem plânge şi, de ce nu, chiar dansa”, a spus şi Cosmin Manolescu pentru care evenimentul are o puternică încărcătură personală - pierderea Gabrielei Tudor, cauzată în egală măsură şi de un cancer galopant pentru care a fost responsabil un malpraxis al medicului ei curant, dar şi sistemul medical extrem de precar din România. „N-am fost deloc pregătit în acel moment şi, din păcate, nu suntem deloc pregătiţi, mai ales aici, în ţară, pentru acest tip de confruntare”.
Spectacol este coprodus de Fundaţia Gabriela Tudor, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Institutul Cultural Român New York în cadrul proiectului „Copacul vieţii”, proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare (info@dans.ro) sau la numărul de telefon 0722322366. La rezervarea locului, spectatorii interesaţi vor fi rugaţi să dedice o piesă muzicală pentru o persoană dragă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.