„California Suite” de Neil Simon, producţie a Teatrului Metropolis Bucureşti, în regia lui Andrei Huţuleac, a fost desemnat cel mai bun spectacol la Săptămâna Comediei de la Braşov, care s-a desfăşurat între 3 şi 9 iulie la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinema Astra şi Parcul Central Nicolae Titulescu.
Programul festivalului de anul acesta a constat din trei componente distincte: teatru, film şi o secţiune de teatru, concerte şi spectacole în aer liber pentru toată familia. Secţiunea competiţională de teatru a prezentat publicului din Braşov în premieră 6 spectacole venite atât de la teatre de stat, dar şi din zona teatrului independent, care au propus umor de bună calitate şi adaptări după texte clasice ale căror valoare şi mesaj sunt de necontestat.
Spectacolele care au putut fi văzute la Săptămâna Comediei au fost aduse de companii de teatru de renume, iar piesele prezentate au fost: „După D’Ale”, Teatrul Bulandra Bucureşti, „Tartuffe sau Impostorul”, Teatrul Mic Bucureşti, „Don Juan”, Teatrul Nottara Bucureşti, „PICASSO vs. EINSTEIN”, Teatrul de Comedie Bucureşti, „Taximetrişti”, Teatrul Apollo 111 Bucureşti, „California Suite”, Teatrul Metropolis Bucureşti.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Festivalul a fost încheiat cu spectacolul „Omul zilei” (regia Dan Tudor) al Teatrului Sică Alexandrescu.
Cei cinci profesionişti în arta dramaturgică ce au format juriul din acest an al secţiunii de teatru din Săptămâna Comediei sunt Maria Zărnescu (teatrolog şi critic de teatru), Alina Epingeac (teatrolog şi critic de teatru), Doru Mareş (scriitor, translator şi cunoscut critic de teatru), Dan Cogălniceanu (actor şi managerul Teatrului Sică Alexandrescu) şi Ioan Big (scriitor, jurnalist şi analist Pop Culture).
Juriul a acordat cinci premii:
Premiul pentru Cel mai bun actor: Şerban Gomoi, pentru Rolul Don Juan din spectacolul omonim, după Molière, regia şi versiunea scenică a textului Cristi Juncu, producţie a Teatrului Nottara Bucureşti;
Premiul pentru Cea mai bună actriţă: Ana-Bianca Popescu, pentru rolul Dorine din spectacolul „Tartuffe” după Molière, regie, traducere şi adaptare scenică Gelu Colceg, producţie a Teatrului Mic Bucureşti;
Premiul pentru Cea mai bună regie: Andrei Huţuleac, pentru regia spectacolului „California Suite” de Neil Simon, producţie a Teatrului Metropolis Bucureşti;
Premiul pentru Cel mai bun spectacol: „California Suite” de Neil Simon, spectacol al Teatrului Metropolis Bucureşti, în regia lui Andrei Huţuleac, cu: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron şi Ariana Miron Presan;
Premiul special al juriului: Bogdan Theodor Olteanu şi Adrian Nicolae pentru textul spectacolului prezentat de Apollo111 Bucureşti - „Taximetrişti”, poveste relevantă în teatru şi film deopotrivă.
În cele şapte zile de festival, publicul a putut viziona la Cinema Astra şi 17 filme de comedie pentru toate gusturile. Filme de comedie clasice, filme de comedie recente, filme româneşti de comedie sau filme pentru copii au putut fi văzute pe parcursul celor 7 zile la Cinema Astra din Braşov: maratonul Stan şi Bran, filmele clasice cu Peter Sellers, „Petrecerea/ The Party” (1968) şi „Pantera Roz/ The Pink Panther” (1963) sau clasicul film cu Charles Chaplin, „The Great Dictator” (1940), comedii recente, cum ar fi „Un bărbat pe nume Otto” (SUA, 2022), „Badman: Cel mai tare din parcare” (Franţa, 2021) sau „Cel mai tare şef” (Spania, 2021), filme româneşti de comedie: ”Încă două lozuri” (2022), „Carbon” (2023), clasicele „È pericoloso sporgersi” (1993) şi „Două Lozuri” (2016) şi filmele pentru copii: „Zootopia/ Zootropolis” (2016) şi „Motanul încălţat: Ultima dorinţă 3D” (2022).
De asemenea, pe durata Săptămânii Comediei, Parcul Central Nicolae a devenit scena activităţilor în aer liber a festivalului, aducând publicului concerte, spectacole de teatru şi de improvizaţie, ateliere de teatru şi spectacole de teatru pentru copii.
Seria evenimentelor a fost deschisă de Ada Milea cu spectacolul „Apolodor”, şi au urmat concertele trupelor Fusion Core (Braşov) şi Ţapinarii (Bucureşti), un spectacol de improvizaţie al trupei de tineri actori braşoveni, „Între Acte”, şi spectacolele „Proştii sub clar de lună”, produs de Şcoala Populară de Arte din Braşov, „Oglinda neagră” - o poveste muzicală de Cristina Juncu pe beat-uri de Sever Bârzan şi Iulian Sfircea, adusă de Teatrul Nottara din Bucureşti şi „Directorul de teatru” şi „Universul Magiei”, două spectacole interactive aduse la Braşov de Opera Comică pentru Copii.
Programul evenimentelor din Parcul Central a fost completat cu trei spectacole pentru copii prezentate de trupa Teatrului Oriunde, cu ateliere şi jocuri teatrale pentru adolescenţi şi studenţi, dar şi cu statui vivante, baloane modelate, picioroange şi pictură pe faţă.
Cu ocazia festivalului, în foaierul Teatrului Sică Alexandrescu publicul a putut vedea o expoziţie inedită - "Actorii în ochi de peşte: Distorsiuni şi Expresii" realizată de Florin Ghioca, fotograful oficial al Teatrul Naţional din Bucureşti şi al festivalului Săptămâna Comediei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.