Muzeul Judeţean Buzău va relua programul Museum Bus, unicul program din România menit să aducă muzeul în faţa copiilor aflaţi în zone izolate şi care nu au posibilitatea de a vizita sediul central al instituţiei. Microbuzul modificat şi transformat în muzeu are printre exponate şi obiecte din colecţia specială Dumitru Dan-primul globe-trotter român care a făcut înconjurul Pământului pe jos şi care a fost buzoian şi Colecţia de Telefoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Programul Museum Bus a fost lansat în decembrie 2019 şi a funcţionat până în luna martie 2020 când a fost oprit în urma pandemiei de Cuvid-19. În cele aproximativ  4 luni de funcţionare, 1027 de copii au trecut pragul Museum Bus din 8 localităţi  ale judeţului Buzău.

Museum Bus este un concept nou şi unicat între muzeele din România şi este practic un microbuz modificat în aşa fel încât să poată aduce copiilor care nu se pot deplasa la muzeu o parte din expoziţiile găzduite de sediul central al Muzeului Judeţean Buzău. El a fost amenajat pe platforma unui microbuz cedat muzeului de către Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Buzău, iar amenajarea şi omologarea sa a durat aproape un an.

„Este vorba de un microbuz pe care l-am primit de la Centrul Judeţean de Cultură şi Artă pentru că nu îl mai foloseau iar noi l-am recarosat şi amenajat ca un muzeu pe roţi. Lucrarea a fost făcută de o firmă specializată, iar omologarea şi dotarea cu toate echipamentele a costat în jur de 9.000 de euro", a spus directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

Accesul în muzeul mobil este gratuit, toate costurile fiind suportate de Muzeu şi de Consiliul Judeţean Buzău.

„Museum Bus este deservit de un şofer cu o categorie specială de permis care să îl poată conduce, un muzeograf şi un conservator. În microbuz nu sunt obiecte de patrimoniu ci doar replici după obiectele de patrimoniu din muzeu şi sunt exponate din cadrul Secţiei de Arheologie, Secţia de Istorie şi două colecţii speciale Dumitru Dan-primul globe-trotter român care a făcut înconjurul Pământului pe jos şi care a fost buzoian şi Colecţia de Telefoane. Pe lângă acestea sunt panouri explicative din cadrul altor secţii ale muzeului dar şi toate filmele de prezentare care au fost făcute în cadrul Muzeului Judeţean Buzău", a mai precizat Daniel Costache.

De marţi, 6 iulie, Museum Bus îşi reia activitatea în judeţ şi are programate deja 6 opriri în luna iulie în localităţile Ruşeţu, Movila Banului, Colţi, Gura Teghii, Siriu şi Lopătari. Programul ar putea continua şi în lunile următoare însă totul depinde de restricţiile impuse de autorităţi.

„Am făcut program pentru luna iulie. Astăzi microbuzul va merge să facă inspecţia tehnică periodică iar de marţi sperăm să ieşim în teren. Deocamdată am făcut un program cu Primăriile din 6 localităţi până la finalul lunii iar apoi vom vedea ce o să facem mai departe. Totul depinde de cum vor evolua lucrurile în privinţa restricţiilor pentru că avem şi raţiuni economic, fiind vorba despre o autoutilitară care nu este detarată şi are aproximativ 5 tone şi costul poliţei RCA este de câteva sute de lei lunar, ori noi nu putem să achităm o astfel de asigurare pe o perioadă mai lungă pentru a nu ne vedea puşi în situaţia în care să revină restricţiile sanitare iar apoi să vină cei de la Curtea de Conturi să ne ceară socoteală de ce am plătit asigurarea dacă maşina nu se deplasează. S-a schimbat destul de mult modul de a organiza lucrurile după această pandemie", a afirmat managerul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.