Expoziţia documentară „Bucureşti. O stratigrafie în hărţi şi planuri” prezintă, la ARCUB - Hanul Gabroveni, între 13 septembrie şi 1 octombrie, o poveste a oraşului la mijlocul secolului XIX, prin prisma planurilor şi hărţilor existente, precum şi a câtorva imagini de arhivă, dar şi a unor machete 3D ale unor locuri şi zone astăzi dispărute sau complet schimbate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul expoziţional este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, alături de Muzeul de Istorie a României şi Ministerul Culturii, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Laviţa Verde. Expoziţia este curatoriată de Ştefan Huţanu, arhitect şi designer 3D, împreună cu Mihai Florea, muzeograf al Muzeului Naţional de Istorie a României, şi face parte din programul evenimentului „Zilele Bucureştiului”.

„Expoziţia oferă vizitatorilor o adevărată incursiune pe străzile Bucureştiului de la mijlocul veacului al XIX-lea. Oraşul prinde viaţă prin intermediul hărţilor şi planurilor, dar şi al fotografiilor de epocă. Prin realizarea cartografică, realizată de baronul Artur Rodolf von Borroczyn, veţi putea retrăi într-o atmosferă autentică de la 1846: străzi sau clădiri impozante care au rezistat până astăzi, locuri prin care au trecut mari personalităţi istorice, târguri aglomerate, trăsuri şi caleşti trase de cai, evenimente şi istorii captivante sunt dezvăluite prin prisma planurilor şi hărţilor Bucureştiului de odinioară. Reconstituirea oraşului de la 1846 prin intermediul unei machete la scară întregeşte experienţa vizitatorilor pe întreaga durată a expoziţiei”, afirmă Mihai Florea, muzeograf Muzeul Naţional de Istorie a României, curatorul expoziţiei

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Expoziţia are drept suport principal ilustrarea detaliată a planurilor şi hărţilor care au surprins Bucureştiul începând de la 1864 până în prezent, baza cartografică fiind asigurată de planul Borroczyn finalizat la 1846.

Pentru a ilustra evoluţia oraşului, dar şi pentru recuperarea memoriei unor locuri care astăzi sunt aproape o legendă, vizitatorii vor avea ocazia, pentru prima dată, să urmărească în paralel planşe litografiate la 1846, cât şi cele redesenate la 1915-1916 de către o echipă coordonată de arhitectul şef al Capitalei, Cincinat Sfinţescu.

Naraţiunea este îmbogăţită cu ilustraţii de epocă, realizate de primii fotografi ai Bucureştilor (Szathmary, Angerer), urmate de ilustraţii utilizate în timpul celor două războaie mondiale de către aviaţia militară a combatanţilor şi, nu în ultimul rând, de fotografii realizate de autori anonimi cu ocazia unor evenimente importante legate de oraşul Bucureşti. Nu lipsesc ilustraţiile de epocă din categoria gravuri şi litografii, portrete ale diverselor personaje care au influenţat soarta urbei bucureştene, imortalizate în penelul artiştilor contemporani (tablouri cu ultimii domnitori ai Ţării Româneşti – Gheorghe Bibescu, Barbu Ştirbei, Al. I. Cuza, Carol I).

Expoziţia prezintă, în premieră, panorama oraşului, realizată între anii 1857-1859 de Carol Pop de Szathmary, din şapte fotografii preluate cel mai probabil din Turnul Colţei. Fotografiile de dimensiuni mari şi calitatea imaginilor permite vizualizarea cu uşurinţă a multor edificii care în timp au dispărut sau şi-au schimbat înfăţişarea, precum Palatul Suţu şi clădirea Universităţii.

Expoziţia „Bucureşti. O stratigrafie în hărţi şi planuri” poate fi vizitată în perioada 13 septembrie –1 octombrie 2023, de marţi până duminică, între orele 12.00 – 20.00, la ARCUB Gabroveni – Sălile Bolţilor şi Atelier. În zilele de luni, expoziţia este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere şi la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preţ: 25 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei (Categoria II).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.