Meshell Ndegeocello, artista germano-americană premiată cu Grammy, completează line-up-ul Bucharest Jazz Festival concertând sâmbătă, 9 septembrie, pe scena de la Combinatul Fondului Plastic.
Artista a contribuit la lansarea curentului neo-soul, în anii 1990, şi are în palmares nu mai puţin de 11 nominalizări la Premiile Grammy şi un premiu câştigat, în 2021, pentru Cea mai bună piesă R&B.
Cu o carieră de top, de-a lungul căreia a lansat multiple albume de succes ce i-au adus numeroase premii şi nominalizări la Premiile Grammy, printre care şi pentru cel mai bun album de jazz contemporan (pentru albumul „The Spirit Music Jamia: Dance of The Infidel”), Meshell Ndegeocello este un nume consacrat pe scena muzicală internaţională, o artistă completă. A evitat eticheta unui singur gen muzical pentru originalitate, celebritatea, pentru longevitate, şi tendinţele muzicale, pentru adevăruri muzicale. Fanii au ajuns să se aştepte la neaşteptat şi să o urmărească în explorările sale ancorate în multiple genuri, toate legate de căutarea iubirii, a dreptăţii, a respectului şi a rezoluţiei. Ea rămâne una dintre puţinele femei care compun şi produc muzică, interpretează şi conduc trupa. Basistă, mai presus de orice, Meshell aduce groove-ul ei inconfundabil în tot ceea ce face. A cântat alături de The Rolling Stones, Madonna, Alanis Morissette, James Blood Ulmer, The Blind Boys of Alabama, Tony Allen, John Medeski, Billy Preston şi Chaka Khan.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Interpretă, compozitoare, producătoare şi basistă revoluţionară, Meshell Ndegeocello este cunoscută pentru stilul unic şi versatil cu care îmbină elemente de funk, soul, jazz, R&B, hip-hop şi rock în creaţiile sale. Puternica sa contribuţie la evoluţia mişcărilor R&B şi neo-soul a primit recunoaştere în 2021, când a câştigat premiul Grammy pentru Cea mai bună piesă R&B, pentru colaborarea cu Robert Glasper şi H.E.R. „Better Than I Imagine”.
Cap de afiş al ediţiei din acest an, Meshell Ndegeocello se alătură celorlalţi artişti anunţaţi la Bucharest Jazz Festival, aducând în atenţia publicului noul ei album, „The Omnichord Real Book”, proaspăt lansat în iunie 2023, reprezentând şi debutul său la una dintre cele mai prestigioase case de discuri din industria muzicală, Blue Note Records.
Programul festivalului începe joi, 7 septembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, cu două reprezentaţii de jazz la care accesul este gratuit.
Pianistul Sebastian Spanache prezintă în premieră „Upamercado”, album solo care este o culminare a călătoriilor şi experienţelor artistului în America Centrală şi de Sud, unde a fost inspirat de bogatele tradiţii muzicale şi culturile vibrante ale regiunii, în care ritmurile vii ale sambei şi bossa novei, melodiile melancolice ale boleroului şi tangoului, aura improvizaţională a liniilor „straight-ahead” şi vibraţiilor est-europene, contopite cu rafinată pricepere instrumentală, oferă o experienţă unică şi captivantă de ascultare. Seara de deschidere a festivalului, care pare a fi un regal pianistic întregit de Mircea Tiberian Quartet, cu Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin (voce), Chris Dahlgren (contrabas) şi Claudio Puntin (clarinet/clarinet bas), promite o experienţă sonoră intimă în pasajul Hanului Gabroveni, în care jazzul modern îmbrăţişează şi reinterpretează folclorul românesc mai vechi, rezultând o fuziune între instant composing, folclor imaginar şi jazz.
Festivalul se mută apoi la Combinatul Fondului Plastic, unde, pe parcursul a trei zile, între 8 şi 10 septembrie, publicul va participa la un mix efervescent de concerte şi jam sessions cu trupe autohtone, internaţionale şi din diaspora, orchestre, solişti instrumentişti şi voci ale jazzului din Europa, Israel şi America de Nord.
Vineri, 8 septembrie, Sorin Romanescu Trio va da tonul serii cu un proiect mult aşteptat, în care publicul va avea ocazia să îl aplaude pe unul dintre cei mai mari chitarişti din România, de data aceasta şi în calitate de compozitor şi leader de proiect. În aceeaşi seară, Big Band Radio România, sub bagheta lui Tobias Hoffmann, şi solistul chitarist Vilkka Wahl (Finlanda) propun un spectacol muzical de excepţie – „Conspiracy”, un album semnat de compozitorul şi saxofonistul german Tobias Hoffmann, premiat pentru muzica şi aranjamentele sale de amploare la competiţii precum New York Jazz Competition 2019 sau la Bill Conti Big Band Contest 2021.
Unul dintre cei mai relevanţi saxofonişti ai momentului, Ben Wendel, nominalizat la Premiile Grammy, va încânta publicul cu o prestaţie de mare forţă în formula de cvartet, alături de pianistul Shai Maestro, basistul Orlando Le Fleming şi toboşarul Ofri Nehemya. Renunţând la convenţional, Ben Wendel este recunoscut pentru modul în care reuşeşte să creeze un univers sonor original în care improvizaţia armonioasă şi sofisticată se îmbină în mod irezistibil cu influenţe variate din sfera post-bop, clasică şi post-rock. Cu o carieră variată ca performer, compozitor şi producător, Ben Wendel a colaborat cu artişti de calibru, precum Tigran Hamasyan, Moonchild, Louis Cole, Daedelus sau Snoop Dogg. Pe 21 aprilie 2023 a lansat albumul „All One”, avându-i ca invitaţi pe unii dintre cei mai „hot” muzicieni ai jazzului mondial: Bill Frisell, Cécile McLorin Salvant, Terence Blanchard, José James, Elena Pinderhughes. Seara de vineri, 8 septembrie, se încheie cu un jam session la Combinatul Fondului Plastic, prilej de întâlnire şi comunicare între artiştii din festival şi nu numai.
Concertele Bucharest Jazz Festival continuă sâmbătă, 9 septembrie, cu live set-ul tânărului pianist Lukács Márton, proaspăt premiat în Elveţia cu Premiul I la Langnau Jazz Nights. Acesta va urca pe scenă cu bateristul Debreci Norbert, în această formulă de duo reuşind să dilueze graniţele dintre jazzul modern şi producţia de muzică electronică, creând sunete sintetizate, dar vii, groove-uri şi texturi care gravitează în jurul pianului şi improvizaţiei la claviatură. Trupa Muntet va continua călătoria crescândă a festivalului îmbinând jazzul contemporan cu influenţe hip-hop şi electronice. Format din Alex Munte, Alex Cos, Michael Acker şi Sergiu Fănică, grupul propune un material ancorat în mare parte de tradiţia jazzistică, cu explorări care pornesc de la balade şi ajung până la zone modale şi de free jazz.
Norzeatic şi Qinta Spartă anunţă un concert exploziv, ce îmbină hip-hopul, jazzul şi muzica electronică, într-o formulă de colecţie cu Norzeatic (microfon, fx), Florian Mikuta (clape), Albert Tajti (clape), Mihai Iordache (saxofon, flaut), Electric Brother (chitară), Tavi Scurtu (tobe, sampler), Mike Alex (bas electric, contrabas, synth bass), Lolo Noukpetor (percuţie) şi Tzuc (scratches & cuts), iar Meshell Ndegeocello va apărea pentru prima dată în faţa publicului din România şi va prezenta cele mai recente creaţii de pe noul ei album. Sâmbătă seara se încheie, de asemenea, cu jam session, unde sperăm ca muzica improvizată să provoace noi colaborări şi îmbinări muzicale, cu ritmuri numai bune de dansat şi vibrat împreună.
Duminică, 10 septembrie, trupa TajNic le va oferi ascultătorilor oportunitatea de a observa îndeaproape procesul creativ printr-o serie de construcţii spontane ce vor îmbina elemente funk, electronic, clasic şi contemporan. Câştigătoarea competiţiei New Jazz Players din cadrul Bucharest Jazz Festival 2019, Anita Petruescu, urcă pentru prima dată pe scena festivalului alături de grupul său format din artişti din Ţările de Jos. Câştigătoarea premiului pentru cea mai bună interpretare vocală la Concursul Internaţional de Jazz „Johnny Răducanu” va oferi o performanţă marcată de un sunet distinctiv, hibrid, cu nuanţe teatrale şi din folclor, ea lansând la festival primul ei album de autor.
Ultima seară a festivalului continuă într-o notă de crossover tot mai accentuată cu prestaţia grupului francez Gin Tonic Orchestra, pentru a culmina cu ritmurile molipsitoare ale grupului londonez Nubiyan Twist, un amestec eclectic de stiluri, cu influenţe de jazz, hip-hop, afrobeat, latin, soul, reggae, dance şi world music. Nubiyan Twist este noua senzaţie a scenei britanice de jazz, cu apariţii pe scene importante din întreaga lume, antrenând scenele festivalurilor de la Fusion la Wilderness, de la Boomtown la Edinburgh Jazz Festival, iar soundul lor puternic, provenit din sincronul continuu rafinat a 12 muzicieni, instrumentişti şi vocalişti de calibru, nu va lăsa publicul indiferent.
Abonamentele Early Bird Bucharest Jazz Festival 2023 pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere şi la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani nr. 84-90). Abonamentele Early Bird pot fi achiziţionate până pe 20 august la preţul de 150 de lei, pentru zona de acces general, şi 200 de lei, pentru zona cu locuri pe scaun. Abonamentele sunt valabile pentru concertele din perioada 8-10 septembrie de la Combinatul Fondului Plastic. Copiii cu vârsta de până la 10 ani beneficiază de acces gratuit.
Bucharest Jazz Festival este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, şi prezintă publicului iubitor de jazz cele mai recente explorări sonore aflate sub umbrela jazzului contemporan – de la forme adânc înrădăcinate în tradiţia jazzistică până la manifestări eclectice, în care fuzionează, sub egida improvizaţiei, sonorităţi electronice, neo-soul, funk, hip-hop, rock, afrobeat sau world music.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.