Concertul Bohemian Jazz, o simbioză culturală între eleganţa muzicii clasice şi spontaneitatea jazz-ului care marchează Anul Muzicii Cehe, va avea loc luni, 26 februarie, la Sala Gloria (Strada Bucovina nr. 6, Bucureşti).
Concertul este susţinut de Trio Bohémo şi este organizat de Asociaţia Industrii Creative, Showberry şi Centrul Ceh, cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe în România. Biletele au fost puse în vânzare online.
Programul concertului include: Martin Brunner: Moving Silhouettes, Bedřich Smetana: Trio pentru pian în sol minor, op. 15, Antonín Dvořák: Trio pentru pian în Mi minor, op. 90 'Dumky', Paul Schoenfield: Café Music.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Concertul aduce o experienţă eclectică formată din eleganţa şi patosul ceh, alături de virtuozitatea de jazz. Prin romantismul Boemiei celebrăm anul muzicii cehe. Mai apoi însă, pătrundem într-o lume boemă cu adevărat, odată cu muzica de café american într-o seară plină de fuziuni exotice!”, mărturiseşte Dragoş Cantea, directorul artistic la Classix. Evenimentul este organizat cu ocazia anului 2024 - Anul Muzicii Cehe, alături de Centrului Ceh şi Ambasada Republicii Cehe în România.
Trio Bohémo, originar din Republica Cehă, s-a făcut remarcat într-un ritm alert de la înfiinţarea sa în 2019. Format din violonistul Matouš Pěruška, violoncelista Kristina Vocetková si pianisul Jan Vojtek, trio-ul a concertat pe numeroase scene importante precum Musikverein din Viena, Wigmore Hall din Londra sau Stoller Hall din Manchester, unde şi-a consolidat statutul în zona muzicii de cameră. Performanţele lor la festivaluri renumite, precum Primăvara din Praga (Cehia), Schwarzwald Musikfestival din Freudenstadt (Germania) şi Festival van Vlaanderen din Gent (Belgia), au fost remarcate la nivel internaţional. Încă de la debut până în 2022, Trio Bohémo a fost membru al Academiei Europene de Muzică de Cameră şi a studiat sub îndrumarea unor mentori apreciaţi precum Hatto Beyerle, Johannes Meissl, Patrick Jüdt şi Avedis Kouyoumdjian.
„Acest eveniment organizat alături de Centrul Ceh, cu ocazia Anului Muzicii Cehe, reprezintă un bun prilej de a invita publicul bucureştean să descopere o nouă experienţă de concert, prin intermediul interdisciplinarităţii, cu ajutorului noilor tehnologii şi a artelor de tip new media. Cu ajutorul artiştilor cehi de excepţie de la Trio Bohemo, muzica clasică de cameră va căpăta noi dimensiuni, la fel ca în cadrul festivalului Classix, de la Iaşi. Suntem încrezători că va ieşi un concert extraordinar, iar sinergia artelor şi fuziunea cu light designul şi video mapping-ul va reda aventura clasică contemporană de care publicul nostru s-a îndrăgostit”, spune Patricia Brohanschi, director şi co-fondator al festivalului Classix.
Classix Festival va avea loc la Iaşi în perioada 18-25 februarie, iar abonamentele şi biletele au fost puse în vânzare online, în avans.
Programul complet Classix 2024 se găseşte website-ul festivalului, www.classixfestival.ro.
Classix Festival reprezintă atât o sărbătoare a muzicii clasice, cât şi un catalizator al unei noi generaţii de artişti. Demersurile apelului de proiecte Classix in Art a apărut ca o formă de suport şi încurajare a practicii artistice, oferind anual sesiuni gratuite de masterclass destinate muzicienilor şi burse de creaţie în domenii precum artele vizuale, muzică şi artele spectacolului.
Prima incursiune muzicală a festivalului Classix Festival în Bucureşti a fost marcată de un pop-up show ”jazzy with a [classix] twist” oferite de pianistul Andrei Petrache, care a avut loc pe data de 11 februarie la Cărtureşti Carusel. Andrei Petrache este unul dintre câştigătorii burselor oferite prin prisma programului ”Classix in Art” în 2023. Artistul şi-a finalizat studiile de Licenţă şi Master în Compoziţie Clasică şi în prezent continuă ca doctorand la aceeaşi specializare, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Ajuns la cea de-a 5-a ediţie, Classix Festival, continuă să-şi consolideze statutul conectând artiştii şi iubitori de muzică, cucerind publicul prin inovaţie, implicare comunitară şi prin diversitatea experienţelor culturale internaţionale.
De la debutul său din 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale independente din România, care în 4 ediţii a adus împreună peste 14.000 spectatori în săli şi 200.000 în mediul online, 200 de artişti internaţionali din 18 ţări, 20 de parteneri culturali şi diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecţii de film, 121 masterclass-uri şi 15 burse pentru artişti în valoare de 15 000 euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...