British Museum îl dă în judecată pe fostul curator Peter Higgs, acuzându-l că a furat peste 1.800 de obiecte din colecţia sa, potrivit artnews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Higgs a fost concediat în iulie 2023. Anunţul iniţial al muzeului din luna august despre cele aproximativ 2.000 de obiecte lipsă, furate şi deteriorate nu l-a numit pe Higgs, dar ştirile din Times of London şi Daily Telegraph l-au identificat rapid pe veteranul curator de artă greacă şi romană.

Obiectele dispărute, deteriorate şi furate erau pietre preţioase antice şi bijuterii din aur, plus alte piese mici care nu fuseseră expuse publicului. Potrivit Associated Press, avocaţii muzeului au declarat că Higgs "a abuzat de poziţia sa de încredere" şi a luat obiectele pe o perioadă de 10 ani.

"Obiectele care au fost furate din muzeu au o importanţă culturală şi istorică", a declarat avocatul muzeului, Daniel Burgess, în argumentele juridice scrise.

Ordinele judecătoarei Heather Williams de la Înalta Curte includ cerinţa ca Higgs să listeze sau să returneze în termen de patru săptămâni toate obiectele din muzeu aflate încă în posesia sa, precum şi dezvăluirea înregistrărilor sale de pe eBay şi PayPal.

Burgess a mai scris că Higgs a încercat să îşi ascundă activităţile prin utilizarea de nume false, documente false, manipularea înregistrărilor muzeului şi prin listarea şi vânzarea de obiecte la un preţ mai mic decât valoarea lor. Aceste acuzaţii corespund relatărilor anterioare potrivit cărora Higgs a listat unele dintre obiectele dispărute pe eBay pentru doar 51 de dolari.

Higgs a negat aceste acuzaţii. AP a relatat că acesta intenţionează să conteste cererea legală a British Museum, dar nu a participat la o audiere din 26 martie din cauza stării de sănătate precare.

Pe lângă proces, există o anchetă separată, în curs de desfăşurare, a poliţiei. Higgs nu a fost acuzat.

Printre consecinţele scandalului furturilor se numără demisia imediată a directorului Hartwig Fischer; demisia directorului adjunct Jonathan Williams; o analiză independentă care îndeamnă la întărirea securităţii şi a evidenţei colecţiilor; planuri pentru o documentare completă a colecţiei muzeului în cinci ani, cu un cost de 12,1 milioane de dolari; şi noi apeluri pentru repatrierea unor obiecte precum Bronzurile din Benin şi Marmurele Parthenonului din partea oficialilor nigerieni şi greci.

Preşedintele consiliului de administraţie, George Osborne, a recunoscut, de asemenea, că reputaţia British Museum a fost afectată.

La 15 februarie, muzeul a deschis o expoziţie care prezintă 10 dintre cele 351 de pietre preţioase recuperate, ca parte a eforturilor sale pentru o mai mare transparenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.