British Museum din Londra va expune o parte din obiectele recuperate în urma furtului de sute de artefacte din colecţiile sale, care a provocat stupoare vara trecută, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţată joi, expoziţia "Rediscovering Gems" va fi deschisă între 15 februarie şi 15 iunie.

Aceasta va prezenta o selecţie de 10 piese dintre sutele găsite în timpul vastei operaţiuni de căutare lansate după ce, în luna august, s-a anunţat că aproximativ 2.000 de obiecte, inclusiv bijuterii din aur, pietre semipreţioase şi sticlărie datând din secolul al XV-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr., au dispărut sau au fost deteriorate din colecţiile sale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cazul a dus la demisia directorului British Museum, care a dat vina pe unul dintre foştii săi angajaţi.

Preşedintele muzeului, George Osborne, a salutat expoziţia ca reflectând o "schimbare culturală în curs de desfăşurare la British Museum, care se deschide şi îşi asumă propria istorie", în ciuda loviturii aduse reputaţiei sale.

Printre obiectele furate expuse se numără pietre preţioase romane din sticlă care datează de la sfârşitul secolului I î.Hr. până la începutul secolului I d.Hr., o gravură reprezentând un bust al Minervei din profil şi un medalion reprezentând un bust al lui Cupidon.

Sute de alte piese care nu au fost furate vor completa expoziţia.

Muzeul precizeaz[ că furtul a dus la un "interes reînnoit" pentru bijuterii şi pietre preţioase.

Acesta prezintă "capodopere incredibil de mici, dar foarte râvnite" ca pe o "fereastră către lumea mediteraneană", folosite în scopuri estetice sau uneori oficiale.

"Ceea ce a făcut posibil acest furt a fost faptul că multe dintre obiectele furate erau necunoscute cercetătorilor, nu au fost înregistrate corespunzător şi nu se aflau în bazele noastre de date", a declarat directorul interimar al muzeului, Mark Jones, intervievat de The Times.

Înainte de furt, "ar fi fost dificil să se genereze interes pentru aceste piese", a recunoscut el. Dar adevărul este că acestea sunt obiecte extraordinare, cu o istorie fascinantă".

Pentru a preveni furturi similare pe viitor, muzeul a lansat o amplă operaţiune de catalogare, iar Mark Jones şi-a stabilit ca obiectiv crearea unei baze de date digitale care să conţină toate cele opt milioane de obiecte din colecţia British Museum în termen de cinci ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.