Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu", conduse de maestrul Horia Andreescu, vor concerta joi şi vineri, de la ora 19.00, iar programul cuprinde compoziţii semnate de Johannes Brahms şi Piotr Ilici Ceaikovski.
Vor fi interpretate Serenada nr. 2, în la major, op. 16 şi Rapsodia pentru alto, cor bărbătesc şi orchestră, op. 53, de Johannes Brahms, şi Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski.
Dirijorul corului va fi Iosif Ion Prunner, iar solistă va fi mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă.
Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Ateneului Român, de marţi până vineri, între orele 12:00 şi 19:00.
Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic şi dirijorul şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.
În anii ‘80 şi ‘90, a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda şi Capela de Stat din Schwerin.
Recunoscut mai ales pentru interpretările de referinţă ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz şi Bartók şi pentru relaţia privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în acelaşi timp, un remarcabil promotor al muzicii noi şi al tinerelor talente.
Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiţii internaţionale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti contribuie esenţial la creşterea noilor generaţii de instrumentişti şi dirijori.
De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Naţională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama şi Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia şi Ljubljana, cele trei ansambluri ale radioului public olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg şi Nagoya, orchestrele de cameră din Israel şi Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga şi ansamblul Modern din Frankfurt.
Mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă şi-a început cariera internaţională în 1997, cu evoluţii pe scenele marilor teatre de operă precum Staatsoper din Viena, Bayerische Oper din München, Opera Bastille din Paris, operele din Monte Carlo, Luxemburg, Liège, Bruxelles, Amsterdam, Madrid, Toledo, Limoges, Dijon, Berna, Burgos, Porto, Bordeaux, Nancy, Trieste, Bologna, Malta, Ciudad de Mexico, Houston, New York.
A participat la diferite festivaluri şi a obţinut distincţii la concursuri (Festivalul CHAIN, Concursul „Sylvia Geszty”, Concursul Tinerilor Solişti din Europa, Festivalul „Hariclea Darclée”).
Repertoriul său de operă cuprinde roluri din operele „Aida”, de Verdi, „Carmen”, de Bizet, „Samson şi Dalila”, de Saint-Saëns, „Evgheni Oneghin”, de Ceaikovski, „Dama de pică”, de Ceaikovski, „Madama Butterfly”, de Puccini, „Walkiria”, „Aurul Rinului” şi „Amurgul zeilor”, de Wagner, „Wilhelm Tell”, de Rossini. Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde lucrări clasice până la cele contemporane, precum şi prime audiţii mondiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.