Republica Moldova, ţara invitată de onoare a ediţiei din acest an a Salonului internaţional de carte Bookfest, a adus la Bucureşti o serie de cărţi rare, borne care au marcat istoria lecturii în limba română din ţara din dreapta Prutului. Selecţia este reunită sub motto-ul „Cărţile care ne-au făcut oameni” şi include douăsprezece titluri, expuse împreună cu o serie de texte explicative la standul Republicii Moldova din cadrul Bookfest.
În lista titlurilor incluse în expoziţia de cărţi rare se află ediţia din 1970 a „Abecedarului” avându-i ca autori pe Grigore Vieru, Spiridon Vangheli şi Igor Vieru, cartea după care a învăţat să citescă o generaţie întreagă a anilor ‘70. Până în anii ’80, copii din Republica Moldova au avut noroc să înveţe după cel mai luminos Abecedar din acel sistem autoritar.
Prima ediţie în limba română a dilogiei „Povara bunătăţii noastre”, de Ion Druţă, publicată în 1970 la Editura Cartea Moldovenească din Chişinău, într-un tiraj de 12.000 de exemplare, se află de asemenea în lista titlurilor prezente în proiect. Romanul prezintă destinul oamenilor din satul basarabean Ciutura, aflat în Câmpia Sorocii (locul de baştină al scriitorului), din perioada începutului de secol XX până în anii ′50, după instaurarea regimului sovietic în Basarabia, incluzând cele două războaie mondiale.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În 1968, la Editura Cartea Moldovenească, apărea într-un format mic, cu o supracopertă neagră, fără nici o imagine, volumul de poeme intitulat Numele tău, de Grigore Vieru, cu o prefaţă semnată de Ion Druţă. Este cartea în care, pentru prima dată, într-o carte din RSSM apar în poeme numele Constantin Brâncuşi, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, precum şi dedicaţii către Marin Sorescu sau Nicolae Labiş. Volumul se află de asemenea la standul ţării invitate de onoare la Bookfest 2024.
O altă carte inclusă în expoziţia „Cărţile care ne-au făcut oameni” este Povestea cu cocoşul roşu, de Vasile Vasilache, roman care a provocat discuţii aprinse în anii ′70 în mediul intelectual, surprins de alegoriile, referinţele mitologice „deşănţate”, limbajul „provocator” al autorului. Este cartea care i-a adus lui Vasile Vasilache faima, dar şi ostracizarea. Prima parte a apărut în 1966, la Editura Lumina, cu prima copertă ilustrată de M. Brucman.
Zbor frânt este un roman care poartă semnătura cunoscutului scriitor moldovean Vladimir Beşleagă, publicat pentru întâia oară în anul 1966 la Editura Lumina. Deşi a fost respinsă de juriul Premiului de Stat, cartea a fost primită cu entuziasm de criticii literari şi s-a bucurat de un număr mare de recenzii în revistele de specialitate. Şi această carte poate fi răsfoită la Bookfest 2024 la standul Republicii Moldova.
Şi volumul Băieţelul din coliba albastră, de Spiridon Vangheli, publicat de Editura Cartea Moldovenească din Chişinău în anul 1964, este prezent în proiectul expoziţional de la Bookfest 2024. Cartea este ilustrată de maestrul Igor Vieru, unul din cei mai marcanţi artişti plastici basarabeni. Textele din carte sunt remarcabile printr-un mod personalizat a autorului de a înţelege şi interpreta problemele copilăriei.
Singur în faţa dragostei este un roman scris de Aureliu Busuioc şi publicat, pentru prima oară, în anul în anul 1966. Este prima carte de proză a îndrăgitului autor, cunoscut până atunci pentru poeziile umoristice şi plachetele sale, multe dintre ele dedicate copiilor.
În anul 1974 la Editura Cartea moldovenească din Chişinău, într-un tiraj modest de 7.000 de exemplare, ieşea de sub tipar volumul Aproape, de Grigore Vieru. Un volum de versuri lirice, prezent de asemenea la standul ţării invitate de onoare la Bookfest 2024, cu ilustraţii color de Isai Cârmu şi o prefaţă întitulată „Sub semnul teiului”, semnată de Liviu Damian şi un scurt epigraf din Eminescu: „Răsai asupra mea”.
În anul 1964, la Editura Cartea Moldovenească apărea culegerea Piept la piept semnată de Ion Druţă. Cartea este ilustrată de Ilie Bogdescu, personalitate notorie a graficii de carte din Republica Moldova, unicul artist plastic moldovean membru titular al Academiei de Arte din fosta URSS, caligraf genial şi autor al ilustraţiilor realizate pentru circa 100 de cărţi, devenite clasice şi cunoscute în arta europeană. Cartea este prezentă, de asemenea, în expoziţia de la Bookfest 2024.
„Duminica cuvintelor” de Grigore Vieru a apărut la Editura Lumina în anul 1969, într-un tiraj de 30.000 de exemplare. Generos ilustrată de maestrul Igor Vieru, marcant artist plastic basarabean, cartea a fost îndrăgită de preşcolari, fiind prezentă în aproape toate grădiniţele din ţară. Volumul include şi fotografiile autorilor cu dedicaţii manuscrise faximile şi poate fi răsfoit la standul ţării invitate de onoare.
Volumul de poezii de Mihai Eminescu publicat în anul 1965 de Editura Lumina completează lista titlurilor prezente în expoziţia de carte rară. Volumul, intitulat Poezii, este prezentat grafic de Igor Vieru, unul din cei mai marcanţi artişti plastici basarabeni. Pe prima pagină vedem portretul lui Mihai Eminescu, realizat de pictor. Fiecare poezie este însoţită de o ilustraţie originală.
În anul 1968 la Editura Lumina apare „Divina comedie” de Dante Aligheri în trei volume: Infernul, Purgatoriul şi Paradisul. Opera este tradusă de George Coşbuc. Supracoperta de culoare neagră, cu profilul stilat al lui Dante în alb pentru toate volumele, ascunde coperţi de culori diferite pentru fiecare volum în parte: alb, bordo şi verde. Cărţile sunt copertate în pânză, cu desene imprimate aurii, executate în acelaş stil, dar care diferă de la volul la volum. Supracoperta, coperta şi titlul sunt prezentate de ilustratorul E. Belischaia în stilul scriptoriilor medievale, pentru a le combina cu ilustraţiile din textul cărţii. Este volumul care completează lista cărţilor rare prezente în expoziţia „Cărţile care ne-au făcut oameni”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...