Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a vorbit, joi seară, despre fenomenul deepfake şi pericolele acestuia în anul 2024, când 4 miliarde de oameni din întreaga lume sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege conducătorii. Ministrul apreciază că anul este complicat şi aduce provocări pentru toatp lumea, iar România pregăteşte legi pentru a combate fenomenul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este foarte clar că anul 2024 aduce nişte provocă pentru întreaga omerire, nu doar pentru România. 4 miliarde de oameni de pe întrreg mapamondul îşi aleg conducătorii pentru următorii patru sau cinci ani (...) ajungem în situaţia în care, dincolo de clipurile amuzante pe care le primim să le vedem pe reţelele de socializare, avem şi astfel de fake-uri grosolane care folosesc imaginea unor miniştri, membri ai Guvernului României, pentru promovarea unor scheme financiare ilegale”, a declartat, joi seară, la TVR Info, Bogdan Ivan, vorbit despre fenomenul deepfake.
Ministrul a explicat că multe sunt înşelătorii care îi costă pe oameni foarte mulţi bani, cum a circulat recent un astfel de deepkafe avându-l în prim plan pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care promova oportunităţi de investiţii.
”Sunt tehnologii în faţa cărora nici măcar cele mai mari platforme mondiale nu ştiu cum să facă faţă”, a mai declarat ministrul.
Acesta a explicat că, pentru a preveni astfel de deepfake, este nevovie de legislaţie. Senatul a adoptat o astfel de lege - Legea Deepfake - iar ea se află la Camera Deputaţilor.
Se are în vedere obigativitatea ca realizatorii acestor clipuri să scrie mare, vizibil, pe cel puţin 15% din durata clipului sau din dimensiunea fotografiei că este realizat cu inteligenţa artificială. Încălcarea acestei prevederi poate duce până la 2 ani de închisoare.
De asemenea, cei care distribuie astfel de imagini, ştiind cum au fost realizate şi că nu reprezintă adevărul, riscă amenzi cuprinse între 600 şi 90.000 de lei.
”Suntem într-un an complicat, vorbim de însăşi democraţia din multe state din Uniunea Europeană”, a mai declarat Bogdan Ivan.
Întrebat de ce adoptarea unei astfel de legislaţii trenează, ministrul a vorbit despre reticenţă şi neştiinţă.
”Nici măcar companiile foarte mari de tehnologie nu ştiu exact cum să reacţioneze”, a mai declarat Bogdan Ivan.
O altă lege, potrivit ministrului, prevede că toate drepturile care sunt în lumea fizică să fie valabile şi în online, respectiv ameninţare, şantaj şi alte astfel de infracţiuni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.