Biserica Evanghelică din Câlnic, ridicată în secolul al XIII-lea şi aflată în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost restaurată şi sfinţită în cadrul unui eveniment la care a participat şi ministrul Culturii. „Sunt convinsă că restaurarea Bisericii Evanghelice Fortificate din Câlnic - sau „Biserica din Deal” - este începutul unei noi vieţi pentru acest lăcaş de cult şi pentru această comunitate. Vizitatori din toată ţara şi din toată lumea se pot bucura acum de frumuseţea acestei construcţii şi a acestor locuri, binecuvântate de Dumnezeu şi cinstite de oameni”, a spus Raluca Turcan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cetatea a fost vândută în secolul al XV-lea, în anul 1430, comunităţii locale din Câlnic.

„Evenimentul de astăzi (marţi, n.r), Împreună - Consolidăm - Celebrăm, a fost un real motiv de bucurie pentru comunitatea locală, dar şi prilej de satisfacţie pentru toţi iubitorii patrimoniului naţional. Am celebrat rezultatul unei munci şi al unui efort comunitar absolut lăudabil. Cu fonduri europene s-a reuşit renovarea unei biserici evanghelice transilvănene de mare valoare”, a precizat Turcan.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„Este o mare bucurie să ştiu că întregul sit a fost inclus în Ruta Bisericilor Fortificate din cadrul Programului Naţional „România Atractivă”. Acest program de promovare culturală şi turistică este pentru mine, ca ministru al Culturii, un adevărat vis împlinit, la care am lucrat încă de la început, în urmă cu aproape 5 ani, în perioada în care eram vicepremier în Guvernul României”, a transmis ministrul Culturii.

Tot la Câlnic, comunitatea a organizat o parada portului popular săsesc.

Ministrul Culturii a mulţumit Părintelui Episcop Vicar Daniel Zikeli, primarului comunei Câlnic, Lucian Tiberiu Bodea, preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, prefectului Judeţului Alba, Nicolae Albu, secretarului general al Bisericii Evanghelice din România, Friedrich Gunesch, academicianului Marius Porumb şi preşedinţilor Asociaţiei HOG KELLING e.V., Dagmar Rastel şi Mark Penkert.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.