Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF şi Asociaţia România Culturală se numără între cei 11 laureaţi ai galei premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional, care a avut loc luni seară la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premiul pentru rezistenţă în cultură a revenit Fundaţiei Casa Tranzit din Cluj-Napoca. Casa Tranzit a fost iniţial o sinagogă construită în 1875 de comunitatea evreiască de rit ortodox din Cluj-Napoca. În perioada comunistă, a fost folosită ca magazie, clădirea degradându-se considerabil. Din 1997, Fundaţia Tranzit condusă de Csilla Konczei - antropolog, realizator de film şi lector la Facultatea de Litere a UBB Cluj, a transformat clădirea într-un spaţiu artistic unde sunt găzduite spectacole de teatru, concerte, expoziţii, festivaluri, conferinţe şi alte evenimente culturale.

Asociaţia StudioBASAR a fost premiată pentru Activare culturală în spaţiul public. Studioul de arhitectură, înfiinţat în Bucureşti în 2006 de Alex Axinte şi Cristi Borcan, iniţiază şi dezvoltă acţiuni şi proiecte în spaţiul public. Proiectele diferă de la instalaţii artistice, cercetare urbană, ateliere educaţionale, intervenţii în spaţii publice şi proiecte comunitare până la concursuri şi diferite tipologii de clădiri rezidenţiale şi publice. În 2009, studioBASAR a realizat designul expoziţiei „Seducţia intervalului”, pavilionul României la Bienala de Artă de la Veneţia, iar în 2014 proiectul „Baia publică” a fost finalist la Premiul European pentru Spaţiu Public Urban. În 2017, studioBASAR a fost unul dintre laureaţii Social Design Circle, oferit de Curry Stone Design Prize.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Premiul pentru activare interdisciplinară a revenit Asociaţiei Quantic, pentru platforma interactivă de graffiti & street art Urban Collectors. Din 2014, platforma construieşte o reţea internaţională solidă formată din artişti, comunităţi artistice şi susţinători din întreaga lume. Printre proiectele realizate sunt „Make a Mark”, „GraffitiA”, „Re:collect” şi „Re:mapping”.

Asociaţia Vira a primit premiul pentru Comunicare şi mediere culturală, iar Asociaţia ADO (Artă pentru Drepturile Omului) pe cel pentru Incluziune socială şi dialog intercultural.

Premiul pentru Antreprenoriat cultural a revenit Asociaţiei Auăleu - un teatru neconvenţional. Piesele puse în scenă sunt „simple, directe, aspre şi nefardate”.

Premiul pentru Soluţii inovatoare în promovarea patrimoniului a revenit Asociaţiei Maria, pentru programul cultural „Batem fierul cât e cald”, o serie de workshop-uri de meşteşuguri tradiţionale şi tehnici experimentale dedicate copiilor.

Asociaţia Culturală Control N a primit premiul pentru Activarea patrimoniului immaterial, pentru expoziţia „Disco BTT”, iar Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF - primul eveniment din România destinat filmului de avangardă şi artei vizuale - a fost premiat pentru Promovarea culturii române în lume.

Pentru Management cultural a fost premiat Matei Bejenaru, artist contemporan şi cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Este, între altele, fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană „Periferic” din Iaşi (între 1997 şi 2008), membru fondator al Asociaţiei Vector din Iaşi, fiind şi preşedintele instituţiei până în 2011. Între 2003 şi 2007, a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iaşi. Este fondator şi director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iaşi (2015) ce organizează Bienala de Fotografie Contemporană Camera Plus.

La cea de-a treia ediţie a galei premiilor AFCN a fost acordat şi un premiu special - pentru Celebrarea Centenarului. Acesta  a revenit Asociaţiei România Culturală, pentru proiectul „Regina Soldat”, un omagiu adus reginei Maria, la ceas aniversar, Centenarul Primului Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.