BBC a cerut experţilor ONU să condamne "hărţuirea continuă" a jurnaliştilor săi de limbă persană, după ce unii dintre ei ar fi fost condamnaţi în absenţa lor, în urmă cu doi ani, pentru "propagandă împotriva Republicii Islamice" Iran, a anunţat marţi radiodifuzorul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit BBC, documente publicate la sfârşitul lunii februarie 2024 de un grup de hackeri par să dezvăluie că "'un număr de foşti şi actuali jurnalişti ai BBC News în limba persană au fost condamnaţi în absenţa lor de către un tribunal din Teheran în februarie 2022 pentru 'propagandă împotriva Republicii Islamice'''.

Grupul public britanic de radio şi televiziune susţine că "hărţuirea" jurnaliştilor săi s-a intensificat după protestele care au urmat morţii lui Mahsa Amini, după arestarea acesteia de către poliţia de moravuri în septembrie 2022.

Printre alte entităţi şi persoane fizice britanice, BBC este vizat din octombrie 2022 de sancţiunile impuse de Teheran, care l-a plasat pe lista sa neagră ca represalii la cele luate de Londra după moartea tinerei şi manifestaţiile sever reprimate în Iran.

Gigantul public britanic al audiovizualului a anunţat marţi că a trimis o plângere actualizată a apelului său de acţiune urgentă către mai mulţi raportori speciali ai ONU, inclusiv, pentru prima dată, către raportorul special pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în combaterea terorismului.

BBC solicită "o declaraţie publică comună a experţilor ONU care să condamne continuarea vizării şi hărţuirii jurnaliştilor BBC News în limba persană".

Potrivit lui Liliane Landor, director al BBC World Service, "evenimentele recente au amplificat gravitatea situaţiei cu care se confruntă zilnic personalul BBC News în persană". "Facem apel la experţii ONU să condamne ferm hărţuirea autorităţilor iraniene şi să ceară socoteală regimului", a adăugat ea.

Potrivit BBC, jumătate dintre angajaţii BBC News în limba persană care au răspuns la o anchetă în acest an au declarat că au primit ameninţări online sau au fost hărţuiţi online ca urmare a muncii lor. Mai mult de 60% dintre respondenţi au declarat că au fost hărţuiţi, ameninţaţi sau interogaţi în Iran, potrivit BBC.

Susţinând demersul BBC, secretarul general al Sindicatului Naţional al Jurnaliştilor (NUJ), Michelle Stanistreet, a îndemnat ONU să "îşi exercite influenţa pentru a aduce siguranţă şi dreptate jurnaliştilor iranieni şi familiilor acestora, care sunt vizaţi fără milă".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.