Reţeaua BBC este acuzată de producătorii independenţi că foloseşte tactici de intimidare pentru a-i convinge să permită extinderea valabilităţii show-urilor lor pentru iPlayer de la 30 de zile la un an fără a-i plăti în plus, potrivit The Guardian.
Ofcom, autoritatea care reglementează audiovizualul în Marea Britanie, a dat luna aceasta undă verde pentru cea mai mare expansiune a BBC iPlayer de la inaugurarea serviciului, în 2007, pentru a sprijini corporaţia în lupta cu Netflix şi Amazon.
Producătorii independenţi de programe TV susţin că menţinerea pentru o perioadă mai mare a show-urilor lor exclusiv pe iPlayer înseamnă că ele vor avea o valoare mai scăzută când vor fi vândute altor servicii de streaming, lucru permis după 18 luni de la lansarea pe BBC.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Recunoscând această problemă financiară, Ofcom a transmis că BBC trebuie să „compenseze adecvat” producătorii şi că ar putea avea în vedere plata unui preţ mai mare pentru programe.
Pact, organizaţie care reprezintă industria independentă de producţie TV din Marea Britanie, a spus că, în mod repetat, a fost contactată de membri care au raportat că BBC încearcă să îi convingă să semneze acorduri prin care permit folosirea pentru o perioadă mai mare a show-urilor lor de către iPlayer fără a plăti în plus.
Primele sesizări au venit în luna aprilie, când a fost făcută public propunerea BBC de extindere a drepturilor de vizionare la un an.
„Pact şi-a avertizat membrii de trei ori, începând din luna aprilie, că BBC nu a ajuns la un acord cu organizaţia privind planurile sale”, a spus John McVay, directorul Pact.
BBC îşi doreşte chiar să extindă perioada de valabilitate a programelor pe iPlayer până la cinci ani. Această propunere nu a fost prezentată Ofcom, care a permis ca doar conţinutul dedicat copiilor să fie disponibil timp de cinci ani pe platformă.
Reţeaua a mai fost acuzată că încearcă să ofere BritBox, serviciu de streaming pe care îl va lansa împreună cu ITV anul acesta, avantajul de a fi primul care să preia show-urile după ce ele nu vor mai fi difuzate pe iPlayer, în detrimentul unor platforme ca Netflix.
BBC vrea astfel ca programele să poată fi vândute doar platformelor sau posturilor care „investesc şi susţin industriile creative britanice”.
Acest lucru este văzut de producătorii independenţi ca o încercare de a elimina Netflix din rândul celor care fac oferte pentru show-uri.
Ofcom este de părere că extinderea drepturilor iPlayer la un an va avea „un impact opus” celui dorit la lansarea BritBox, însă ITV a negat că serviciul va fi afectat şi nu a obiectat cu privire la planurile BBC.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.