Charles al III-lea, care va fi încoronat pe 6 mai, va avea o avere considerabilă, adăugând moştenirii sale o parte din bunurile pe care le-a dobândit ca prinţ. După ce a atins moştenirea mamei sale Elizabeth a II-a, evaluată la 360 de milioane de lire sterline, averea lui Charles se va ridica la 600 de milioane de lire sterline, estimează The Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unei rude a familiei regale, citată de cotidian, fostul Prinţ de Wales a condus o politică ambiţioasă de investiţii pentru a-şi reface averea după ce a divorţat de Diana.

Despărţirea l-a costat 17 milioane de lire sterline în 1996, dar Charles nu a plecat de la zero şi a putut conta pe resursele Ducatului de Cornwall, de la care a primit beneficiile urcării pe tron ​​a mamei sale în 1952 la moartea acesteia din urmă în 2022.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Patrimoniu constituit în secolul al XIV-lea

Această moştenire a fost înfiinţată în secolul al XIV-lea pentru a da independenţă financiară moştenitorului regal. Concret, acesta din urmă nu deţine activele acestui fond, ci primeşte profiturile acestuia până la urcarea sa pe tron.

Pentru Charles, ducatul „reuneşte tot ce-l entuziasmează”, spunea soţia sa, Camilla, într-un documentar al postului ITV din 2019. Viitorul rege face turul fermelor pe care le închiriază fermierilor şi îi încurajează să folosească metode de agricultură durabilă.

Pe lângă 260 de ferme, Ducatul deţine 52.450 de hectare de teren şi are în arendă 345 de milioane de lire sterline din proprietăţi comerciale.

Satul ideal

Charles a creat chiar şi un sat, Poundbury, în suburbiile din Dorchester. 

Sub conducerea sa, Ducatul a crescut în dimensiune şi, în ultimul său raport anual, are active de peste 1 miliard de lire sterline, un record, veniturile plătite moştenitorului fiind de 23 de milioane de lire sterline, o creştere de peste 40% în 15 ani. Acest venit îi revine acum moştenitorului său William.

Datorită unei tradiţii de secole confirmată în anii 1990 pentru a evita dizolvarea moştenirii regale, Charles „nu va plăti nicio taxă de succesiune”, a declarat pentru AFP avocatul londonez Geoff Kertesz.

Înzestrare regală

Testamentul reginei nu este public, ceea ce este specific şi suveranului. Dar Castelul Balmoral, unde familia regală îşi petrece verile, şi Sandringham, se numără printre proprietăţile moştenite de Charles, spre deosebire de Buckingham sau Windsor, case istorice ale familiei regale, care aparţin statului.

Un alt simbol istoric al monarhiei britanice, bijuteriile coroanei sunt, de asemenea, proprietatea naţiunii şi, prin urmare, sunt excluse din evaluările averii regale, deoarece ele singure reprezintă câteva miliarde de lire sterline.

Pe de altă parte, statul plăteşte suveranului un „grant suveran”: o alocaţie de un sfert din veniturile generate de „Crown Estate”, un fond vast format din active imobiliare precum parcurile eoliene de pe mare. Restul merge la Trezorerie. Alcaţia regală a ajuns la 86,4 milioane de lire sterline pentru 2021-2022.

În cele din urmă, un al treilea fond completează averea regală: Ducatul de Lancaster, controlat de suveran, a adus reginei 24 de milioane de lire sterline în 2022. Când vine vorba de evaluarea patrimoniului total al fondurilor Coroanei, „nu cred că ştie cineva ce reprezintă”, admite Geoff Kertesz.

Într-o serie de articole intitulate „Costul coroanei”, The Guardian a încercat să evalueze averea regală, incluzând şi bunurile Ducatului de Lancaster, definit legal ca fiind controlat de stat, dar al cărui beneficiu revine integral suveranului.

Cotidianul include şi vehicule de lux, deţinute tehnic de stat, dar folosite de familia regală. La acestea se adaugă opere de artă, inclusiv un tablou de Claude Monet, „Le Bloc”, cumpărat cu 2.000 de lire de Elizabeth a II-a în perioada postbelică şi evaluat acum la 20 de milioane de lire sterline.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.