Australia este „îngrijorată” de decizia Meta de a înceta operaţiunile sale de verificare a faptelor pentru Facebook şi Instagram în Statele Unite, a declarat joi ministrul de finanţe Jim Chalmers.
Australia, care este una dintre ţările aflate în fruntea reglementării giganţilor tehnologici, este preocupată de impactul dezinformării pe social media, a explicat el.
"Dezinformarea este foarte periculoasă şi am văzut-o explodând în ultimii ani", a declarat Chalmers pentru postul naţional de televiziune ABC.
"Este o evoluţie foarte dăunătoare pentru democraţia noastră. Poate fi dăunător pentru sănătatea mintală a oamenilor să primească dezinformări pe social media, aşa că, desigur, suntem îngrijoraţi de acest lucru".
Grupul lui Mark Zuckerberg a anunţat marţi că pune capăt programului său de verificare a faptelor în SUA şi îl înlocuieşte cu un sistem de note contextuale, similar cu cel utilizat de X.
Anunţul Meta vine în contextul în care republicanii americani şi proprietarul reţelei sociale rivale X, Elon Musk, s-au plâns în mod repetat de programele de verificare a faptelor, comparându-le cu "cenzura"”.
Guvernul investeşte în furnizorii de ştiri australieni de încredere, cum ar fi radiodifuzorul public ABC şi agenţia naţională de ştiri AAP, pentru a se asigura că oamenii dispun de surse fiabile de informaţii, a declarat Chalmers.
Dezinformarea şi informaţiile eronate au devenit "o componentă din ce în ce mai importantă a media noastre, în special a social media", a declarat ministrul. Australia a iritat adesea giganţii digitali, în special X, prin eforturile sale de a limita difuzarea de informaţii false sau de conţinuturi considerate periculoase.
La sfârşitul anului trecut, ţara a adoptat noi legi care vizează interzicerea înregistrării tinerilor sub 16 ani pe platformele de reţele sociale.
Dar, în noiembrie, guvernul a renunţat la planurile de a amenda companiile de socializare în cazul în care acestea nu reuşesc să limiteze răspândirea dezinformării.
Organizaţia australiană de verificare a faptelor AAP FactCheck a declarat că contractul său cu Meta în Australia, Noua Zeelandă şi Pacific nu a fost afectat de decizia grupului din SUA.
AFP lucrează în prezent în 26 de limbi cu programul de verificare a faptelor al Facebook, în cadrul căruia Facebook plăteşte pentru a utiliza verificări ale faptelor de la aproximativ 80 de organizaţii din întreaga lume pe platformă, precum şi pe WhatsApp şi Instagram.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.