Apa murdară din viituriile care au avut loc în nordul Australiei a ajuns la Marea Barieră de Corali, spun oamenii de ştiinţă, citaţi de BBC.
Viiturile sunt rezultatul mai multor săptămâni de ploi în Queensland. Imaginile captate arată că apa s-a împrăştiat pe aproximativ 60 de kilometri de la mal.
Cercetătorii se tem că apa plină de sedimente va bloca pătrunderea luminii şi asfixierea coralilor. Ei au început să facă teste.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Marea Barieră de Corali, localizată în Marea Coralilor, este zonă de patrimoniu mondial. Ea are o suprafaţă de 344.400 de kilometri pătraţi.
Revărsările din ultimele săptămâni au afectat aproximativ 600 de kilometri liniari, au mai spus cercetătorii. Apa nu s-a dispersat datorită lipsei vântului.
„Cea mai mare îngrijorare la acest moment o reprezintă reducerea luminii, care, dacă persistă, în anumite cazuri vom putea vedea o sufocare a sistemului”, a spus Jane Waterhouse, cercetător la secţia TropWater a James Cook University.
Ea a adăugat că vântul puternic ar putea tempera impactul.
Reciful este supus deja unei ameninţări - aceea a decolorării coralilor din cauza încălzirii apei. El a fost afectat şi de cicloane şi de anumite specii de stele de mare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.