Audierea în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor a directorului general interimar al TVR, Doina Gradea, care ar fi trebuit să aibă loc marţi, în urma difuzării de către televiziunea publică a interviului cu Sebastian Ghiţă, a fost amânată, a anunţat, luni, preşedintelei comisiei, deputatul PNL Gigel Ştirbu.
„Din prerogativele pe care le avem, atât eu, în calitatea mea de preşedinte al acestei comisii, cât şi colegii mei, în calitatea lor de membri ai acestei comisii, câţiva dintre noi am luat decizia de a-i face această invitaţie doamnei director interimar Doina Gradea. Am primit o adresă din partea Doinei Gradea prin care ne informează că mâine se află în imposibilitatea faptului de a da curs acestei invitaţii, deoarece este prinsă în altă activitate. Totodată, trebuie să recunosc faptul că domnia sa şi-a oferit disponibilitatea de a veni în faţa comisiei la o dată ulterioară. Aşa că mâine, de comun acord cu colegii noştri în Comisia pentru cultură din Camera Deputaţilor, vom lua o decizie şi cu siguranţă o vom invita în cursul acestei săptămâni sau a săptămânii viitoare. Ceea ce s-a întâmplat la TVR trebuie să aibă un răspuns din partea acestei conduceri", a spus Gigel Ştirbu, luni, la Parlament, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL.
Ştirbu a adăugat că vrea să afle de la Doina Gradea dacă Televiziunea Română şi cotidianul Evenimentul Zilei au avut un contract de publicitate la difuzarea interviului cu Sebastian Ghiţă, deoarece sigla ziarului a fost vizibilă pe postul TVR 1.
„Eu aş dori să îi adresez o întrebare doamnei director general interimar, dacă a existat un contract între televiziunea publică, plătită, finanţată şi bugetată din banii tuturor românilor, şi acel cotidian privat. Timp de o oră, pe canalul 1 al televiziunii române, pe ecranul acestui canal a figurat sigla acelui cotidian privat. Vreau să ştiu dacă a existat un contract de publicitate între televiziunea publică şi acest cotidian privat”, a spus Gigel Ştirbu.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că i se pare o „obrăznicie” din partea directorului interimar al TVR să refuze o invitaţie din partea Comisiei de cultură după un „abuz grosolan” care s-a petrecut la Televiziunea Publică.
„Cred că dacă nu se ia o decizie rapidă, Televiziunea Română condusă de PSD o să înceapă să înfiinţeze studiouri sau să trimită echipe în toate ţările în care sunt fugari din România căutaţi de Interpol. Aşa cum a transmis interviul lui Ghiţă probabil o să ne trezim că înfiinţează un studio local în Costa Rica (...) sau în Madagascar. (...) Vrem să prevenim acest lucru. Mie mi se pare o obrăznicie din partea directorului interimar al TVR să refuze o invitaţie din partea Comisiei de cultură după un abuz grosolan care s-a petrecut la Televiziunea Publică", a spus Orban.
Săptămâna trecută, preşedintele comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, deputatul PNL Gigel Ştirbu, i-a cerut directorului general interimar al TVR, Doina Gradea, prezenţa la comisia de Cultură, pentru a fi audiată în legătură cu interviul difuzat de către TVR 1 cu Sebastian Ghiţă.
„Vă invităm să luaţi parte la lucrările Comisiei din data de 20martie a.c., ora 12.00, pe ordinea de zi fiind înscrisă audierea dumneavoastră în legătură cu difuzarea, de către TVR, a interviului realizat de jurnalistul Ion Cristoiu cu domnul Sebastian Ghiţă, persoană pentru care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis un mandat european de arestare”, se arată în scrisoarea trimisă de deputatul PNL Gigel Ştirbu directorului general interimar al TVR.
Mai multe televiziuni, printre care şi Televizunea publică, au difuzat miercuri seară, în acelaşi timp, un interviu cu Sebastian Ghiţă, fugit în luna decembrie 2016 din ţară şi pe numele căruia ÎCCJ a emis un mandat european de arestare.
Dorina Rusu, membru al Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), s-a sesizat după ce interviul cu fostul deputat Sebastian Ghiţă, acordat jurnalistului Ion Cristoiu, a fost difuzat simultan, miercuri seară, de patru televiziuni – Antena 3, B1 TV, România TV şi principalul post public de televiziune, TVR 1.
La începutul şedinţei de joi, Dorina Rusu a anunţat că va formula o autosesizare pentru această premieră, spunând că nu s-a mai întâmplat ca un interviu înregistrat să fie difuzat simultan de patru posturi de televiziune. Membrul CNA a spus că felul prin care cele patru televiziuni au difuzat acest interviu face parte dintr-o „mare operaţiune de manipulare”.
Ea a precizat că cel mai grav i se pare că interviul a fost difuzat şi de televiziunea publică.
„Mie cel mai grav din ce s-a întâmplat aseară mi se pare ce a făcut televiziunea publică. Mie mi se pare că televiziunea publică să intre în acest joc al manipulării este un lucru foarte grav şi mi se pare că TVR a decăzut enorm dacă a ajuns să transmită un interviu înregistrat, pe care alte trei televiziuni l-au transmis la aceeaşi oră şi fiecare dintre televiziuni spune că este un interviu în exclusivitate. Şi TVR-ul îl dă şi el şi ca să nu mai spunem că este vorba, şi în cazul celorlalte televiziuni, dar mai ales în cazul TVR-ului, despre un interviu cu o persoană care fuge de justiţie. Dacă în cazul televiziunilor private este o decizie editorială - şi, sigur, dacă sunt încălcări, le discutăm în CNA şi le sancţionăm - în cazul TVR-ului mie mi se pare că este ceva foarte grav. Nu se poate ca o televiziune publică să procedeze în felul acesta.
Dorina Rusu a mai afirmat că i se pare că actuala conducere a TVR consideră că televiziunea de stat nu înseamnă televiziune publică, ci televiziunea unui partid.
La puţin timp după ce a plecat din ţară, Ghiţă a apărut în mai multe înregistrări în care a lansat acuzaţii la adresa procurorului-şef al DNA, Laurei Codruţa Kovesi.
Într-una dintre acestea, difuzată la România TV, Ghiţă a vorbit despre legăturile sale cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care a susţinut că a cunoscut-o în sediile SRI şi a întrebat-o dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a adus mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...