Prin ordinul comun al ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, al ministrului Antreprenoriatului şi Turismului şi al ministrului Culturii au fost aprobate, miercuri, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale şi turistice, ca urmare a propunerii din 31 martie a comitetului interministerial reglementat prin Hotărârea de Guvern 208/2022, reprezentând jalonul 331 al Componentei 11 Turism şi Cultură.
Lista include şi cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, arată un comunicat de presă al UDMR.
`Programul România Atractivă devine, în curând, o realitate. Mă bucur că reuşim să implementăm această componentă! Realizarea celor 12 rute culturale/ turistice devine un instrument prin care vom avea ocazia să arătăm lumii întregi patrimoniul nostru cultural bogat pentru a-l valorifica în folosul cetăţenilor şi să creăm locuri de muncă. Ca exemplu, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată opt gospodării tradiţionale din Roşia Montană, 30 din Delta Dunării, Castelul Corvinilor din Hunedoara, în ruta castrelor romane vor fi 20 de obiective promovate şi 5 castre restaurate, dar şi alte obiective importante”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), conform sursei citate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În urma apelului public lansat de MIPE la data de 25 februarie a.c. au fost depuse 395 de solicitări. Acestea au fost evaluate respectând metodologia aprobată prin ordinul comun al celor trei ministere.
La data de 31 martie a.c. a fost atins jalonul 331, care presupunea ca cel puţin 225 de situri să fie incluse în rutele culturale, situri alese pe baza cartografierii şi care să fie poziţionate, în principal, în zonele rurale şi defavorizate pentru a atrage turişti şi a crea noi locuri de muncă în industria turismului.
Având în vedere că, pentru anumite rute culturale/ turistice nu au fost depuse suficiente solicitări, MIPE urmează să anunţe un al doilea apel public pentru a putea utiliza toate fondurile alocate investiţiei.
Prin PNRR cheltuim 103,53 milioane de euro pentru această investiţie ce face parte integrantă din Componenta C11 - Turism şi Cultură.
Cele 12 rute sunt:
- Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
- Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
- Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
- Traseul gastronomiei tradiţionale româneşti – 30 de obiective promovate;
- Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
- Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
- Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
- Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
- Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
- Ruta cetăţilor – 30 de obiective promovate, 5 cetăţi restaurate;
- Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creşterii atractivităţii zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
- Ruta satelor cu arhitectură tradiţională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiţionale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradiţională.
Termenul maxim până la care investiţiile finanţate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026.
Lista completă a obiectivelor selectate care vor face parte din cele 12 rute culturale/ turistice, investiţie cuprinsă în cadrul Componentei 11 Turism şi Cultură poate fi consultată AICI.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.