Astra Film Chişinău a fost o adevărată sărbătoare a filmului documentar, care a durat trei zile, ca în poveşti, aducând publicului din capitala Moldovei ceva din farmecul prestigiosului festival care are loc neîntrerupt la Sibiu, din 1993. Spectatorii au avut ocazia să întâlnească regizori români, cu care au putut sta de vorbă, şi să vadă câteva dintre cele mai bune filme de non-ficţiune din selecţia Astra Film Festival. Un farmec aparte au avut filmele dedicate tinerilor, care au fost urmate de ateliere de film literacy, şi concertul „Floare de Maidan” (Centrul Cultural Subcarpaţi).
Filmele proiectate la Astra Film Chişinău, multe dintre ele cu premii importante la festivalul de la Sibiu, au fost grupate în două tematici cu profunde semnificaţii („Drumuri care ne apropie” şi „Destine & comunităţi”). Au venit să vadă filme documentare sute de spectatori, iar la filmul din deschidere, „Transalpina - Drumul regilor”, proiectat în prezenţa regizorului Dumitru Budrala, Sala Mare a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei a fost arhiplină.
„Am fost foarte încântat de felul în care ne-au primit oamenii din Chişinău şi de interesul manifestat de publicul de aici, care a venit în număr atât de mare să vadă film de non-ficţiune. Am stat de vorbă cu mulţi oameni fascinanţi şi mi-a fost întărită convingerea că filmul documentar este un limbaj cultural, care merge direct la sufletul şi în mintea privitorului. Un drum care apropie destine şi comunităţi”, a declarat Dumitru Budrala, Director-Fondator Astra Film Festival.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Succesul de anul acesta al ediţiei de la Chişinău ne-a convins să depunem toate eforturile pentru a continua şi în anii viitori colaborarea cu Astra Film în Republica Moldova”, a declarat Adrian Dupu, secretarul de stat al DRRM.
Printre spectatorii de toate vârstele s-au aflat înalţi oficiali precum Adrian Dupu (Secretar de Stat, DRRM), Sergiu Prodan (Ministrul Culturii), Anatolie Topală (Ministerul Educaţiei şi Cercetării), Cristian-Leon Ţurcanu (Ambasadorul României în Republica Moldova) şi Graham Paul (Ambasadorul Franţei în Republica Moldova), numeroşi oameni de cultură din Republica Moldova, precum Virgil Mărgineanu (Preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova), Valentina Iusuphodjaev (Director al Centrului Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova), Tudor Zbârnea (Director al Muzeului Naţional de Artă al Moldovei), regizorul şi scenaristul Dumitru Olărescu şi mulţi alţii.
Entuziasmul publicului prezent la proiecţiile din cadrul Astra Film Chişinău a dovedit din nou cât de importante sunt legăturile culturale, care reprezintă adevărate „drumuri care apropie destine şi comunităţi”.
„Tinerii din Chişinău, sensibilitate şi maturitate a percepţiei artistice”
De o participare deosebită s-au bucurat şi proiecţiile de film dedicate tinerilor, aduse direct din selecţia ediţiei din acest an a „festivalului în festival” Astra Film Junior, cel mai îndrăgit şi mai complet program de educaţie prin film documentar din România. La fiecare proiecţie de la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu au venit zeci de adolescenţi, unii dintre ei cu părinţii sau cu profesorii, alţii pe cont propriu. Cei mai mulţi au rămas, după proiecţii, la atelierele de film literacy susţinute de regizoarea Lidia Ilie.
„M-am bucurat să văd la tinerii din Chişinău sensibilitate şi maturitate a percepţiei artistice asupra filmelor proiectate. Am întâlnit tineri talentaţi şi curioşi, cu care am avut discuţii rodnice in cadrul atelierelor. Nădăjduiesc că a fost de folos şi pentru ei această întâlnire şi că, poate, i-a inspirat pe unii în vederea urmării unei cariere în cinematografie”, a declarat regizoarea Lidia Ilie.
„M-aţi ajutat să descopăr o altă latură a artei, cinematografia. Am aflat multe lucruri noi pe care nu le ştiam şi faptul că cinematografia nu înseamnă numai a crea, ci şi a privi din punctul de vedere al regizorului şi al spectacolului”, a spus Maria, o elevă venită la una dintre proiecţii.
Evenimentul Astra Film Chişinău a fost organizat de Astra Film şi CNM Astra şi finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, şi de Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa la Chişinău.
Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.