Artistul vizual şi coregraful belgian Jan Fabre, acuzat de hărţuire şi atentat la pudoare de către dansatoare din cadrul companiei sale, a fost condamnat, vineri, la 18 luni de închisoare cu suspendare de instanţa penală din Anvers (nord), potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cursul procesului, la sfârşitul lunii martie, împotriva lui Fabre (63 de ani) fusese solicitată o pedeapsă de trei ani de închisoare, însă instanţa a considerat că o parte din fapte (unele datând din 2002) au fost prescrise şi a respins acuzaţiile a şase dintre cele unsprezece presupuse victime.

Jan Fabre, care nu a asistat la proces, a lipsit şi de la decizia judecătorului. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Suntem mulţumiţi de această sentinţă”, a reacţionat An-Sofie Raes, unul dintre avocaţii care reprezintă părţile civile, citat de cotidianul flamand De Standaard.

Inclus în valul #metoo din 2018, Fabre a fost judecat pentru „violenţă, hărţuire sau hărţuire sexuală la locul de muncă” împotriva a 12 foşti angajaţi ai companiei sale Troubleyn. De asemenea, a trebuit să răspundă pentru un „atac indecent” împotriva unuia dintre ei.

Vineri, hotărârea a reţinut un atac sexual faţă deo reclamantă şi violenţă sau umilire faţă de alte cinci.

Pedeapsa de 18 luni este asociată unei suspendări a executării pe o perioadă de cinci ani, timp în care Jan Fabre este lipsit de drepturile sale civice, potrivit unei copii a sentinţei transmise presei.

Pe 25 martie, prima zi a procesului, el a fost descris, în mărturiile mai multor dansatoare drept un om tiranic în timpul repetiţiilor, umilindu-şi în mod regulat colaboratoarele şi făcând chiar şantaj sexual asupra unora dintre ele. 

Mai multe presupuse victime au povestit şedinţe foto erotice regizate de coregraf, sub „falsul pretext” al publicării într-o revistă artistică. Unele şedinţe s-au încheiat cu act sexual. Pe 1 aprilie, apărarea lui Jan Fabre oferise o cu totul altă imagine a artistului, „nu a unui criminal”.

Coregraf, autor, plastician, regizor de teatru, Jan Fabre are din anii 1980 reputaţia unuia dintre cei mai avangardişti artişti din epoca sa. El este cunoscut pentru arta sa provocatoare. În 2012, el şi-a cerut scuze în urma unui performance cu "lansarea unei pisici" la Anvers pentru care a fost agresat fizic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.