Cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea lui George Löwendal, nume de referinţă al mişcării teatrale şi artistice româneşti, Festivalul Naţional de Teatru propune publicului trei manifestări dedicate creaţiei sale: conferinţele "Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist” şi "Ioan Holender: despre operă şi scenografie”, precum şi o expoziţie-eveniment "În lumea personajelor lui Löwendal“.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Organizate în parteneriat cu Fundaţia Löwendal, evenimentele vor avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti şi vor evoca mai întâi peregrinările dureroase ale destinului acestui emigrant cu genealogie princiară şi a progresivei lui integrări într-o cultură "de primire", cea română.

Născut în 1897, la Sankt-Petersburg, într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după Primul Război Mondial printr-un accident al sorţii: intuind pericolul reprezentat de puterea comunistă ce a dat naştere Rusiei sovietice (căci tatăl său fusese un personaj activ pe lângă ţar în ultimele sale clipe), tânărul artist se va refugia strategic, din oraşul natal, la marginile imperiului noii Rusii de atunci - în Basarabia, la Soroca, în Bălţi - pentru ca mai apoi să ajungă la Cernăuţi. Dar, Löwendal a schimbat ţara fără a schimba teritoriul. El a devenit un "emigrant”, un artist rus afiliat României.

El a ajuns mai întâi la Bucureşti (1921-1925) şi s-a stabilit apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernăuţi, unde a lucrat ca pictor scenograf şi director tehnic al nou înfiinţatului Teatru Naţional.

Scenografiile sale au cunoscut aprecierea la Cernăuţi, la Timişoara, iar despre pictorul George Löwendal s-a vorbit ca despre unul din cei mai puternici artişti ai realismului românesc, pânzele sale fiind elogiate în epocă de critici de referinţă precum Ionel Jianu şi Ion Frunzetti.

"Un emigrant ce şi-a găsit o patrie! Mă recunosc în el! Şi poate de aceea, dincolo, de operă, îl iubesc", scria într-un articol din România Literară profesorul şi criticul de teatru George Banu, care a acceptat invitaţia Festivalului Naţional de Teatru de a susţine conferinţa intitulată "Löwendal: Emigrarea şi integrarea unui baron artist”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Colecţiilor de Artă - sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 17.00.

În seria de momente dedicate aniversării lui George Löwendal, se înscrie conferinţa "Ioan Holender: despre operă şi scenografie”, în care cunoscutul impresar şi director austriac de operă originar din România, Ioan Holender, va face referiri şi trimiteri la creaţia lui Löwendal în calitate de scenograf şi director de teatru. Evenimentul din ciclul Conferinţelor FNT va avea loc vineri, 27 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul Colecţiilor de Artă. 

Expoziţia "În lumea personajelor lui Löwendal“ este o expoziţie-eveniment a Fundaţiei Löwendal, care doreşte să evidenţieze forţa creatoare cu care artistul a abordat în opera sa o multitudine de genuri şi stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la grafica de şevalet la afişe ce ilustrează interesul artistului pentru grafica publicitară, de la peisajele influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.

Expoziţia poate fi vizitată şi în perioada Festivalului Naţional de Teatru, în spaţiile Muzeului Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei 111, Bucureşti).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.