Membrii Sindicatului Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu declanşează, joi, greva de avertisment pentru 15 minute, între orele 20.00 şi 20.15, ca urmare a refuzului angajatorului de a negocia şi încheia contractul colectiv de muncă, se arată într-un comunicat al SAIFS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În situaţia în care managementul instituţiei dar şi Consiliul Judeţean Sibiu nu vor găsi soluţii pentru ieşirea din această situaţie conflictuală şi după consultarea membrilor, Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu va analiza oportunitatea declanşării grevei generale pe perioadă nedeterminată. Atragem atenţia opiniei publice cu privire la faptul că, deşi Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu a dorit reglementarea prin contractul colectiv de muncă a drepturilor şi obligaţiilor salariaţilor Filarmonicii de Stat Sibiu, în timpul negocierilor prin propunerile avansate de către conducerea instituţiei, propuneri absurde care nu au legătură cu dispoziţiile legale conducerea filarmoinicii a ignorat cu obstinenţă propunerile sindicatului respingând chiar prevederi copiate din actele normative”, spun sindicaliştii.

Artiştii spun că „în ziua grevei de avertisment salariaţii membri de sindicat sunt obligaţi prin contractul individual de muncă şi fişa postului să fie prezenţi în cadrul instituţiei pentru repetiţia generală urmând ca după repetiţia generală să repete individual, fie în instituţie, fie acasă sau oriunde au posibilitatea, urmând ca începând cu orele 18:30 să fie prezenţi la spectacol. Prezenţa la spectacol reprezintă muncă suplimentară potrivit prevederilor Codului Muncii (art. 120 din Legea 53/2003) iar munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, iar salariaţii nu şi-au exprimat acordul”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ei atrag atenţia că „în egală măsură conducerea instituţiei nu acordă lucrătorilor repaosul săptămânal, respectiv 48 de ore consecutive pentru simplu motiv că se pun concerte şi spectacole” şi afirmă că „directorul instituţiei îi consideră pe angajaţii săi ca fiind „inteligenţă artificială” prin faptul că programează concerte şi spectacole fără a da posibilitatea instrumentiştilor să se pregătească, ori această deficienţă apreciem că vine ca urmare a pregătirii acestuia, respectiv faptul că a „studiat Fizică-Chimie, iar mai apoi a ajuns la Bucureşti. A urmat cursuri în străinătate şi a colaborat cu mari dirijori internaţionali”, potrivit propriilor declaraţii din Ora de Sibiu.

Conform Sindicatului, „lucrătorii Filarmonicii de Stat Sibiu sunt exploataţi cu bună ştiinţă de către conducerea instituţiei, nu se respectă prevederile legale cu privire la timpul de muncă, timpul de odihnă, evidenţa orelor de muncă şi suplimentar lucrate, ori toate acestea din urmă sindicatul a dorit să le reglementeze prin contractul colectiv de muncă, dar conducerea instituţiei nu are niciun respect faţă de lege, iar prevederile legale mai mult îi încurcă. În acest context managerul instituţiei a ales nerespectarea legii şi săvârşirea de abuzuri asupra propriilor salariaţi, abuzuri prin nerespectarea timpului de muncă, de odihnă, a regimului delegării, a normelor de protecţie şi securitate în muncă.
Faţă de toate acestea, membri de sindicat au decis declanşarea grevei de avertisment în speranţa sensibilizării Consiliului Judeţean Sibiu şi a instituţiilor cu competenţe de a stopa abuzurile şi hărţuirea la care sunt supuşi lucrătorii Filarmonicii de Stat Sibiu dar şi imixtiunea angajatorului în organizaţia sindicală prin presiunile făcute pe membri prin sanctiuni disciplinare, concedieri şi prin alte acte materiale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.