Art Safari şi Muzeul Naţional Cotroceni anunţă un schimb de exponate, care debutează de Ziua Naţională şi se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediţiei a X-a Art Safari). Obiecte preţioase comandate de Regina Maria a României acum peste 100 de ani se numără printre exponatele ce pot fi admirate în Palatul Dacia-România, alături de artă regală de la Victoria and Albert Museum din Londra iar la Muzeul Naţional Cotroceni, Art Safari organizează o expoziţie temporară cu opere semnate de Irina Dragomir şi Felix Aftene, anunţă organizatorii.
„Unde se potrivesc mai bine comorile regale decât la Palat? Puse în lumină de artă din colecţia familiei regale a Marii Britanii. Vă invităm să descoperiţi în Palatul Dacia-România pocale, pahare, carafe, cupe cu picior clasate Tezaur care fac parte dintr-un set de masă din cristal aurit comandat de Regina Maria acum mai bine de un secol, precum şi alte obiecte foarte valoroase care au aparţinut familiei regale din România, alături de artă regală adusă de la Victoria and Albert Museum, Londra. Ne bucurăm să celebrăm astfel Ziua Naţională a României şi mulţumim Muzeului Naţional Cotroceni pentru deschiderea faţă de acest parteneriat”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de la Veneţia.
„Colaborarea dintre Art Safari şi Muzeul Naţional Cotroceni, o iniţiativă frumoasă şi inspirată a doamnei Ioana Ciocan, pentru care îi mulţumim, are potenţialul de a genera o experienţă inedită pentru public. Să păşeşti în spaţiul încărcat de istorie al Muzeului Naţional Cotroceni şi să descoperi operele unor artişti contemporani valoroşi este o surpriză pe care, cu siguranţă, toţi vizitatorii o vor aprecia. Totodată, să nu uităm că Regina Maria a fost o iubitoare şi o creatoare de artă, deci unde ar putea să îşi găsească loc mai bine arta contemporană decât în apartamentele şi saloanele pe care, cu mai bine de o sută de ani în urmă, le-a decorat cu atâta rafinament”, afirmă Ana-Maria Ludatşer, director general al Muzeului Naţional Cotroceni.
Portretul Reginei Maria, alături de opere din muzeul Reginei Victoria
Una dintre cele mai apreciate lucrări din Muzeul Naţional Cotroceni, „Portretul Principesei Maria”, de Costin Petrescu (1872 - 1954), se numără printre operele care vor fi expuse la Art Safari. Portretul a fost realizat imediat după căsătoria tinerei principese Maria cu principele Ferdinand, moştenitorul tronului României. Deosebit de expresiv, portretul surprinde frumuseţea şi delicateţea principesei Maria, dar şi starea de melancolie, consecinţă poate a depărtării de familia regală britanică şi a adaptării la noua stare de lucruri: căsătoria la doar 17 ani cu moştenitorul tronului unei ţări necunoscute şi îndepărtate.
Din colecţia muzeului provine şi tabachera din argint a Regelui Ferdinand I. Aceasta a fost realizată în atelierul „Belmont Palace Bucureşti 935”, în anii ʼ20, perioadă din care datează foarte multe obiecte folosite în viaţa de zi cu zi de către familia regală. Regele Ferdinand era un fumător împătimit, fapt pentru care comanda unor firme renumite de bijuterii port-ţigarete din aur şi argint (Cartier, A&J Roller, Joseph Resch&Fils).
5 o’clock la Palatul Dacia-România, cu veselă regală
Printre obiectele care întregesc expoziţia temporară a Muzeului Naţional Cotroceni la Art Safari se regăsesc mai multe piese din Serviciul de masă din cristal în stil Neobizantin, comandat de principesa Maria, viitoarea regină., Serviciul a fost realizat în anul 1906 la Oberwieslau, München, de către firma Poschmeyer, autor fiind Carl George von Reichenbach. Câteva piese din acest serviciu - carafă cu dop, bol, cupe cu picior, pahare, pocale, pocal cu picior înalt - vor putea fi admirate într-un cadru special la Art Safari.
Serviciul neobizantin clasat Tezaur era frecvent folosit la dejunurile şi dineurile regale luate la masa rotundă în stil bizantin şi celtic din Sufrageria Regală Cotroceni. Toate piesele serviciului sunt aurite, pictate cu un bogat decor trasat cu peniţa în nuanţă de roşu cărămiziu şi sunt decorate cu caboşoane (pietre semipreţioase) de diferite forme, dimensiuni şi culori. Pe cupele cu picior sunt conturate şi elemente zoomorfe: peşti, pasărea Phoenix, leu, acvilă.
O altă piesă specială din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni prezentă la Art Safari este un jilţ în stil Art Nouveau, al cărui comanditar a fost, în anul 1905, principesa Maria. Realizat din lemn, la Şcoala de Arte şi Meserii Sinaia, jilţul era denumit „Lily chair”, pentru că pe spătar este sculptat un lujer de crin înalt, floarea preferată a principesei Maria.
Program de vizitare
● Art Safari: joi-duminică (12:00-21:00), până pe 11 decembrie, Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20, Bucureşti; în fiecare vineri şi sâmbătă, se organizează Night Tours, între 22:00 şi 1:00, experienţe speciale care cuprind ghidaj în expoziţii, muzică live şi prosecco.
● Muzeul Naţional Cotroceni: marţi-duminică (9:00-17:00, doar pe bază de programare cu 24 de ore înainte), Bulevardul Geniului, nr. 1, Bucureşti
● Biletele pot fi achiziţionate online, dar şi la intrare. Organizatorii recomandă achiziţionarea biletelor online, pentru evitarea aglomeraţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.