Cea de-a 9-a ediţie Art Safari (12 mai-7 august) va avea loc, anul acesta, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureştiului (str. Lipscani, nr. 18-20), fiind pentru prima dată în istoria evenimentului când acelaşi spaţiu este folosit doi ani la rând, în baza unui parteneriat între Art Safari şi Muzeul Municipiului Bucureşti, anunţă organizatorii.
6.000 de metri pătraţi de artă aşteaptă să fie exploraţi de publicul iubitor de frumos, în inima Capitalei. Printre cele mai aşteptate opere se numără cele semnate de doi titani ai artei spaniole ai sec. XX - Dali şi Picasso.
Expoziţia de la Art Safari va aduce în atenţia publicului lucrări mai puţine cunoscute, dar spectaculoase, ale celor mai importanţi artişti spanioli ai secolului trecut, şi este realizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes.
În cadrul ediţiei a 9-a (sezonul de primăvară-vară), Art Safari găzduieşte şi o expoziţie dedicată maestrului Theodor Aman, artistului de vârf al avangardei internaţionale Marcel Iancu, celebrei fotografe germane Barbara Klemm, dar şi prima expoziţie personală a artistei-fenomen a zilelor noastre: Irina Dragomir.
„Pălăria cu trei colţuri”, un duel între titanii artei spaniole
Pavilionul Central „Picasso, Dali & Falla - Pălăria cu trei colţuri” va expune arta grafică a lui Pablo Picasso şi Salvador Dali, realizată pentru spectacolul de balet „Pălăria cu trei colţuri” de Manuel de Falla. Picasso şi Dali au fost comisionaţi să creeze decorurile şi costumele, iar Picasso a realizat chiar şi machiajul dansatorilor.
„Deşi vorbim de unii dintre cei mai cunoscuţi artişti ai tuturor timpurilor, puţină lume ştie că cei doi au avut o temă comună: ilustrarea scenografică a baletului „Pălăria cu trei colţuri” . Vă daţi seama ce concurenţă a fost între ei! Fiecare a dat ce a avut mai bun pentru a atrage atenţia, cine realizează cele mai interesante costume şi cea mai bună scenografie. Iar vizitatorii celei de-a noua ediţii a Art Safari vor putea descoperi singuri cine a câştigat. Să fie oare Dalí sau Picasso? Dacă mă întrebaţi pe mine, a câştigat arta”, spune Ioana Ciocan, director general Art Safari.
„Timpurile pe care le trăim au demonstrat că forţa unei naţiuni ia naştere din identitatea ei culturală. În aproape un deceniu de activitate, Art Safari a dovedit că este un proiect cultural de substanţă pentru România, prin viziune şi concept. O iniţiativă lăudabilă ce promovează arta şi cultura în rândul publicului larg naţional, dar şi internaţional, într-un mod curajos şi tenace. Ma bucur că, pentru prima dată, Ministerul Culturii oferă susţinere financiară acestei iniţiative, care are, alături de alte proiecte private şi guvernamentale importante, potenţialul de a ajuta România să devină lider cultural al regiunii Europei de Est”, a declarat Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii.
Baletul „Pălăria cu trei colţuri” a avut premiera în 1919 la Teatrul Alhambra din Londra, iar Picasso a contribuit şi la partea de producţie şi compoziţie, adăugând personaje noi poveştii, precum nebunii şi La Mallorquina, dar şi detaliile legate de coride. Sugestiile artistului l-au determinat chiar şi pe compozitorul Falla să modifice compoziţia şi să creeze o uvertură, astfel încât publicul să aibă timp să admire cortina pictată special de Picasso pentru balet.
De asemenea, Olga Khokhlova, prima soţie a lui Picasso, a fost balerină în Ballets Russes unde s-a montat „Le Tricorne” (Pălăria cu trei colţuri) pentru care Pablo Picasso a creat costumele. După premiera de la Paris din 1920, Picasso a publicat o suită de lucrări intitulate „Pălăria cu trei colţuri”, care vor fi expuse la ediţia de primăvară-vară a evenimentului Art Safari.
Cortina „Pălăriei cu trei colţuri” a fost cumparată cu 50.000 de dolari şi expusă în restaurantul Four Seasons din New York. Treizeci de ani mai târziu, Dali a semnat scenografia aceluiaşi spectacol în Statele Unite, cu un succes răsunator. Spectacolul a fost pus în scenă pe data de 24 aprilie 1949 şi, la fel cum Picasso a creat suita sa de gravuri „Pălăria cu trei colţuri” după premiera de la Londra, Dali a publicat propriile-i opere cu acelaşi titlu în 1959.
La 100 de ani de la premiera din Paris, în 2022, spectacolul se mută în centrul istoric al Bucureştiului, într-o viziune nouă, aparţinând curatorului expoziţiei de la Art Safari, Óscar Carrascosa.
„Doresc să-mi exprim profunda recunoştinţă faţă de Art Safari şi Fundaţia Manuel de Falla pentru organizarea acestei expoziţii excepţionale. Este o plăcere să oferim sprijinul Ambasadei Spaniei acestui proiect unic, care reprezintă o oportunitate excelentă de a expune moştenirea artistică spaniolă în România. Expoziţia îmbină în mod armonios desenul, pictura şi muzica, combinând lucrările grafice a doi artişti plastici fundamentali ai secolului XX, Pablo Picasso şi Salvador Dali, cu opera unuia dintre cei mai importanţi compozitori ai aceleiaşi epoci, Manuel de Falla. Este o onoare să prezentăm poporului român opera şi caracterul a trei personalităţi iconice ale culturii spaniole din secolul XX, contribuind astfel la întărirea legăturilor dintre Spania şi România”, transmite ES Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti, partenerul Art Safari pentru expoziţia găzduită în Pavilionul Central.
Night Tours: un concept de întâlniri nocturne cu arta
Tururile de noapte găzduite de Art Safari s-au bucurat încă de la început de succes, pentru că oferă o experienţă spectaculoasă de vizitare, unică pentru un pavilion expoziţional. În cadrul Night Tours, arta poate fi cunoscută pe ritmuri de muzică live sau la un cocktail party. Publicul din toată ţara este invitat anul acesta să îşi dea întâlnire cu Picasso şi Dali seara, în Centrul Vechi, într-o clădire simbol - Palatul Dacia-România. Un Night Tour poate fi achiziţionat la 99 de lei.
„De 9 ani, Art Safari expune poveşti fascinante şi culturi noi prin creaţiile artiştilor străini, alături de artă românească a marilor maeştri români, precum şi cea contemporană din noul val. Acesta este conceptul Art Safari care a cucerit publicul. 231.000 de vizitatori au luat parte la această frumoasă poveste până acum. Anul acesta, şi mai mulţi vizitatori sunt aşteptaţi, mai ales că ne-am ţinut de promisiune, oferind artă la standarde internaţionale, nu doar pentru 10 zile, ci câte 3 luni, de două ori pe an”, mai spune Ioana Ciocan.
Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate pe https://tickets.artsafari.ro/e.
Art Safari se află sub patronajul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului Bucureşti şi UNESCO România şi este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Municipiului Bucureşti. Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în Bucureşti sau în străinătate, Art Safari promovează conţinut educaţional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii şi tururi ghidate pentru copii şi adolescenţi. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Art Safari este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept şi amploare. Art Safari a înregistrat 231.000 de vizitatori în cele 8 ediţii de până acum. Mai multe detalii: www.artsafari.ro
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.