Expoziţii Theodor Aman, Pablo Picasso, Salvador Dali, Reuven Rubin, Irina Dragomir şi Barbara Klemm vor fi organizate anul acesta la Art Safari, în perioada 12 mai - 7 august, la Palatul Dacia-România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pavilionul muzeal: Theodor Aman. Primul artist român modern

Theodor Aman, marele maestru al picturii româneşti, întemeietor la Şcolii de Belle-Arte de la noi, a reuşit să reflecte, într-un mod extrem de amănunţit, stilul de viaţă al elitei sociale şi culturale româneşti, prin scenele de gen cu instantanee din lumea contemporană lui. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Expoziţia dedicată lui Theodor Aman, la Art Safari 2022, prin conceptul expoziţional şi prin scenografia sa foarte modernă, doreşte să readucă în atenţia publicului tânăr grandioasa personalitate a celui  care a contribuit decisiv la modernizarea şi occidentalizarea artei româneşti dar şi a societăţii autohtone, în ansamblul ei. Curator: Elena Olariu.

Pavilionul Central - Picasso, Dalí & Falla. Pălăria cu trei colţuri

Arta grafică a celor mai importanţi artişti spanioli - Picasso şi Dalí va fi prezentă la Art Safari într-o expoziţie dedicată baletului „Pălăria cu trei colţuri” de Manuel de Falla. Picasso şi Dalí au fost aleşi să creeze decorurile şi costumele pentru celebrul balet „Le Tricorne”. Pentru premiera de la Londra din 1919, Picasso a conceput costumele, decorurile şi chiar machiajul dansatorilor. Premiera de la Paris a Le Tricorne avut loc în 1920, iar cea de la Madrid în 192. Treizeci de ani mai târziu, Dalí semnează scenografia „Le Tricorne” în Statele Unite şi se bucură de un success răsunător. Curator: Óscar Carrascosa.

Pavilionul contemporan: „Irina Dragomir. Red, yellow and blue”

Irina Dragomir este super-steaua artei contemporane din România, încă de la absolvire remarcându-se imediat pe scena noilor artişti. Ea inovează atât prin operele sale fresh, pline de culoare şi personaje parcă desprinse din benzile desenate, dar şi prin colaborările inovatoare cu evenimente şi proiecte diverse din Bucureşti. A fost mereu fascinată de luminile, culorile şi formele, care alcătuiau diversele imagini sau decorau lucrurile din jurul său şi astfel a început să creeze lucruri care să o bucure atât pe ea, dar şi pe ceilalţi.

Pavilionul invitat: Cine este Reuven Rubin?

Reuven Rubin (1893-1974) este unul dintre cei mai faimoşi artişti israelieni modernişti, cu lucrări în colecţiile marilor muzee ale lumii: MoMA (New York), Musee d’art Moderne (Paris), Jewish Museum (New York) sau Muzeul de Artă din Tel Aviv. Născut la Galaţi, a părăsit România în 1922 şi a revenit în ţara natală ca primul ambasador al Statului Israel în România între 1948-1950. Ambasada Israelului marchează prin această expoziţie 100 de ani de la plecarea artistului-ambasador Reuven Rubin din România. Curator David Rubin.

Pavilionul aniversar: Expoziţie de fotografii „Barbara Klemm. Light and Dark”

Expoziţia personală prezintă fotografii ale celei mai distinse fotografe din Germania şi este organizată cu ocazia sărbătoririi a „30 de ani ai Tratatului de prietenie germano-român”.

Lucrările Barbarei Klemm sunt mărturie a istoriei recente a Germaniei, într-o ţară care a fost divizată de zeci de ani. Multe dintre fotografiile ei au devenit „icons” ale istoriei contemporane, modelând memoria culturală a mai multor generaţii. Klemm combină fotografia documentară cu cea de artă într-un mod rar întâlnit în fotografia de presă germană. Deşi majoritatea acestor fotografii au fost comandate pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, ele reprezintă mult mai mult decât o acoperire a evenimentelor zilei. Barbara Klemm s-a alăturat ziarului pentru prima dată în 1959, lucrând în laboratorul foto şi producând plăci fotografice, înainte de a deveni în 1970 fotograf în Comitetul editorial pentru artă, cultură şi politică. Fotografiile Germaniei de Est şi de Vest înainte şi după unificare sunt în mod clar punctul central al expoziţiiei “Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany “.

Expoziţia include imagini din fiecare sferă a societăţii: politică, cultură şi economie. Fotografiile surprind momente unice şi adesea tensionate, precum viaţa de zi cu zi simplă, demonstraţii, proteste şi imigranţi, evenimente culturale, şi spatii urbane. Barbara Klemm portretizează oameni în acele momente rare ale existenţei care fac viaţa atât de specială. Curator: Matthias Flügge.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.