Săpături ale arheologilor pe Muntele Sion din Ierusalim au scos la iveală dovezi ale cuceririi babiloniene a oraşului, aparent confirmând distrugerea anunţată în Biblie, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Experţi de la Universitatea din Carolina de Nord, oraşul Charlotte, au făcut descoperiri semnificative, inclusiv depozite de cenuşă, vârfuri de săgeată, bucăţi de oale şi lămpi. Cea mai surprinzătoare a fost totuşi o bucată dintr-o bijuterie care ar putea fi un ciucure sau cercel de forma unui clopot. 

Shimon Gibson, co-director al proiectului arheologic Muntele Sion al Universităţii, a declarat pentru CNN că această bijuterie arată faptul că aici existau "elite", ceea ce ar confirma descrierile biblice despre bogăţia Ierusalimului de dinainte de perioada cuceririi în anii 587-586 î. Hr.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Gibson a spus că bijuteria este o descoperire rară, în condiţiile în care, de obicei, în locurile în care au avut bătălii, soldaţii furau podoabele şi le topeau. Aşa că "este un semn clar al bogăţiei locuitorilor acestui oraş în timpul atacului", a adăugat el. 

Istoricul a afirmat că elementele găsite nu aduc dovezi solide ale atacului babilonian, însă felul în care au fost conservate natural îi fac pe cercetători să creadă că a fost vorba de cucerire. 

"Pentru arheologi, un strat de cenuşă poate însemna multe lucruri", a declarat Gibson. "Poate fi de la un cuptor sau de la arderea gunoaielor. Cu toate acestea, în acest caz, stratul de cenuşă, care cuprinde artefacte, combinate cu capete de săgeată şi un element de podoabă foarte special indică într-o anumită măsură devastare şi distrugere. Nimeni nu abandonează bijuterii de aur şi nimeni nu are vârfuri de săgeată în gunoiul menajer". 

Cucerirea babiloniană, condusă de regele Nabucodonosor al II-lea, s-ar fi soldat cu foarte multe pierderi de vieţi omeneşti, oraşul fiind distrus complet, inclusiv Templul regelui Solomon - o poveste care apare în Vechiul Testament. 

Evreii ortodocşi din toată lumea comemorează acest eveniment în fiecare an de Tisha B'Av, care anul acesta, a fost marcată sâmbătă. Această zi, considerată cea mai tristă din calendarul iudaic, reaminteşte de distrugerea celui de-Al Doilea Templu din Iersualim de către legiunile romane în jurul anului 70 e.n. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.